Perspektiv

Strateg: Køb noget andet end danske aktier

Billede
Investerer du kun i danske aktier, har du formentlig fået gode afkast i år. Til gengæld er du gået glip af tech-selskabernes lange optur, og måske misser du også den næste store trend, påpeger chefstrateg.
Billede

Af
Christian Kjær

Redaktør, ck@shareholders.dk

De danske aktier har klaret sig markant bedre end de fleste andre aktiemarkeder i de seneste år. Noget, der især skyldes sammensætningen af det danske indeks på sektorniveau, vurderer chefstrateg i Danske Bank, Frank Øland.

Han peger på aktier som DSV, Mærsk, Bavarian Nordic og Novo Nordisk, der har leveret ekstraordinært store kursstigninger.

”Det første skyldes eksplosionen i fragtrater, mens det andet blandt andet skyldes øget fokus på, hvor essentielt sundhed er, og hvor stort potentialet er i denne sektor,” siger han.

Få aktietips hver uge - tilmeld dig nyhedsbrevet her

Positive historier kan fortsætte
Samtidig har en række danske aktier klaret sig godt som følge af den igangværende globale genåbning. Det gælder blandt andet for Rockwool og Carlsberg, påpeger chefstrategen, der stiller sig spørgsmålet, om de danske aktier kan fortsætte de ekstraordinært gode takter.

”Genåbningen er nok ved at være indregnet i aktiekurserne. Ubalancen på det globale fragtmarked er med ret stor sikkerhed et midlertidigt fænomen drevet af en ekstrem vareefterspørgsel, men om vi har set toppen endnu, er dog mindre sikkert,” siger han.

Billede

Han peger på, at de positive selskabshistorier godt kan fortsætte, og det skal de også, hvis de skal forsvare den høje værdiansættelse af danske aktier, pointerer han.

Højt prissatte danske aktier
Danske aktier handlede til en P/E på 26,6 i slutningen af september. Tilsvarende kunne amerikanske aktier købes til en P/E på 22,1, mens europæiske aktiers P/E var 15,9.

Læs også: Tæsker indekset og udpeger tre undervurderede aktier

Det er dog ikke de højt prissatte danske aktier, der bekymrer Frank Øland mest. Derimod er det, at mange private investorer har så mange danske aktier, at de ligger meget tungt i nogle ganske få sektorer som sundhed og transport.

”Ofte vil man endda ende med at ligge meget tungt investeret i nogle ganske få selskaber. Det har været godt i årets første tre kvartaler, men det er ikke sikkert, at det er de samme heste, der skal satses på fremadrettet,” siger han.

Billede

Det er mere alvorligt
Det værste ved primært at have sine investeringer rettet mod det danske aktiemarked er dog, at der er sektorer, man afskærer sig fra. Her peger han blandt andet på, at vi ikke har nogen bilsektor i Danmark, selvom det er en stor sektor globalt.

”Men mere alvorligt: Har du kun haft danske aktier, er du gået glip af tech-selskabernes lange optur. Måske misser du også den næste store trend,” siger Frank Øland.

Derfor anbefaler han private investorer at kigge udover landegrænsen, når de investerer. Aktiemarkedet i Danmark udgør nemlig kun omkring 1 procent af markedsværdien på det globale aktiemarked.

”Jeg siger ikke, at du kun må have 1 procent danske aktier, men hvis du primært har danske aktier i din portefølje, skulle du måske prøve at købe noget andet, næste gang du handler,” siger chefstrategen.