Perspektiv

Storbank: Aktier synes oversolgte

Billede
Pessimismen blandt markedsdeltagerne vil nok fortsætte en rum tid, da der fortsat er stor usikkerhed om væksten fremover. Efterhånden som bekymringen for væksten aftager, vil der dog være et stort stigningspotentiale, vurderer chefstrateg i nordens største bank.
Billede

Af
Christian Kjær

Redaktør, ck@shareholders.dk

Ifølge analytikerne i Nordea ser det ud til, at aktiemarkederne er oversolgte i øjeblikket.

”Aktiemarkederne synes i øjeblikket fortsat noget oversolgte, da investorerne forsøger at indprise alle de negative nyheder. Ser vi på udviklingen i S&P 500-indekset i år, har markedet efter vores vurdering allerede indpriset en mindre recession,” siger Andreas Østerheden.

Få aktietips hver uge - tilmeld dig nyhedsbrevet her

Samtidig viser en undersøgelse af stemningen blandt investorer foretaget af the American Association of Individual Investors (AAII), at stemningen fortsat er tæt på et historisk lavpunkt.

”Tekniske indikatorer som fx RSI-indekset tyder også på et oversolgt marked og dermed potentiale for en vis optur på kort sigt,” siger chefstrategen.

Pessimisme fortsætter – men stort potentiale for stigninger
Han vurderer, at den generelle pessimisme blandt markedsdeltagerne nok vil fortsætte en rum tid endnu, da der fortsat er stor usikkerhed om væksten fremover.

”Men efterhånden som bekymringen for væksten begynder at aftage, vil der være et stort stigningspotentiale,” siger han.

Læs også: Scor skattefri gevinst på 37.300 kroner til dit barn eller barnebarn - hvert år

Der er dog ikke kun dårligt nyt. Sammenlignet med den historiske udvikling er udsvingene på aktiemarkederne ikke voldsomme, fortæller chefstrategen.

”Indtjeningen per aktie i S&P 500-indekset ventes fortsat at stige og holde sig bemærkelsesværdigt stabil selv i tilfælde af en vækstafmatning. Under disse omstændigheder ser vi stadig størst stigningspotentiale for selskaber med en indtjening af høj kvalitet, da vi forventer, at de nemmere vil kunne navigere i oprørte vande.”

Comeback til value og defensive aktier
Han hæfter sig også ved, at 2022 indtil videre har givet et comeback til valueaktier, da den høje inflation og den stigende risiko for højere renter har fået investorer til at frasælge vækstaktier. Generelt har investorerne i år søgt over i mere defensive aktiestrategier, og dermed har defensive aktier og aktier med lav volatilitet været nogle af dem, der har klaret sig bedst.

Chefstrateg: Her er aktiemarkedets bund

”Begge typer af aktier er sædvanligvis gunstige i tider, hvor den økonomiske aktivitet aftager, og usikkerheden om væksten er forhøjet. Udviklingen i inflationen, væksten og renterne er afgørende for, hvilke strategier der er bedst på kort sigt. Nogle argumenterer for, at et højere renteniveau understøtter value-aktier,” siger han og uddyber:

”Men historiske data viser, at et højere renteniveau ikke nødvendigvis er afgørende for, om value-aktier klarer sig godt (Maloney & Moskowitz, AQR, 2021, red.). Derfor er det ikke givet, at et fremtidigt højere renteniveau vil favorisere valueaktier frem for vækstaktier.”

I lyset af de kraftige rentestigninger i år skyldes den bedre udvikling i valueaktier ifølge chefstrategen, at investorerne har omlagt deres investeringer væk fra dyre vækstaktier, selvom noget taler for et løft til vækstaktierne, når renterne på et tidspunkt falder.

”Lange perioder med lav vækst og lav inflation som i årene før pandemien er i vores optik mindre sandsynlige fremadrettet. Spredning på mange aktier og obligationer, men også på tværs af geografi, sektorer og faktorer, er afgørende fremadrettet,” vurderer Andreas Østerheden.

Læs også: Sælger dansk aktie efter 15 års ejerskab - og køber en ny