Perspektiv

Så mange aktier skal du have i din alder

Remote video URL
Danskerne lever længere, og det stiller krav til opsparingen. Her kan du se, hvor mange aktier det tilrådes at have i din opsparing i netop din alder.
Billede

Af
Christian Kjær

Redaktør, ck@shareholders.dk

Det er gratis at tilmelde sig Dansk Aktionærforenings nyhedsbrev, hvor du får aktietips hver uge.

Hvor stor en andel af aktier skal du have i din langsigtede opsparing i netop din alder. Privatøkonom hos PFA Camilla Schjølin Poulsen giver dig svaret her.

Du kan finde din alder efter nedenstående minuttal:

20'erne: 00:01:24

30'erne: 00:05:29

40'erne: 00:07:26

50'erne: 00:10:55

60'erne: 00:14:31

70+: 00:18:2:9

Befolkningen i Danmark bliver ældre og ældre. Det stiller grundlæggende danskerne overfor to valg. De skal enten spare mere op til pension eller blive længere på arbejdsmarkedet – medmindre man ønsker at gå ned i levestandard under pensionen. Herover kan du se, hvor mange aktier det tilrådes at have i din opsparing i netop din alder.

I starten af 1990´erne var middellevetiden cirka 78 år for kvinder og cirka 72 år for mænd, og levealderen er stort set steget uafbrudt siden da. Det skal bemærkes, at middellevetiden er opgjort for en nyfødt med den nuværende dødelighed. Over de seneste mange år er dødeligheden faldet, og fortsætter den med at gøre det vil det i praksis betyde, at en nyfødt har udsigt til at blive endnu ældre end den opgjorte middellevetid.

Læs også: Mærsk er verdens billigste aktie

I takt med, at vi lever længere, så stiger andelen af personer der får lov til at fejre deres 80- og 90-års fødselsdag også forudsat ud fra den nuværende dødelighed. 58 procent af drengene, der fødes i dag, vil opleve at fejre deres 80-års fødselsdag, mens 19 procent vil blive 90 år. For pigerne der fødes i dag, vil 70 procent opleve at blive 80 år, mens 32 procent bliver 90 år.

”Det handler derfor om at starte sin pensionsopsparing så tidligt som muligt, også selvom det er svært at forholde sig til noget, som ligger endog meget fjernt i horisonten, når man er helt ny på arbejdsmarkedet. Men jo flere år man har at spare op i, jo mere kan man også får sparet sammen – og derudover også have flere år, hvor man får forrentet sin opsparing. Det øger samtidig muligheden for fleksibilitet, hvis man ønsker at forlade arbejdsmarkedet før folkepensionsalderen,” skriver privatøkonom i Arbejdernes Landsbank Brian Friis Helmer i en kommentar til nye tal fra Danmarks Statistik.

Efter Tesla-aktiens himmelfart: "Elon Musk-effekten er tilbage"

Noget der muliggør, at formuen rækker længere, er at blive flere år på arbejdsmarkedet. Det sørger politikerne for ved løbende at sætte folkepensionsalderen op. Det betyder, at især de helt unge har flere år at spare op i, hvis de altså ønsker at gå på pension til den forventede folkepensionsalder. En 27-årig skønnes at kunne gå på folkepension som 74-årig, mens en person som er 58 år i dag, kan gå på folkepension som 68-årig, skriver Brian Friis Helmer.

”Det er vigtigt at huske på, at man udover pensionsopsparing også kan have formue i sin bolig eller som frie midler, og der derfor kan være stor forskel på, hvor man sparer bedst muligt op. Det afhænger blandt andet af ens nuværende formuefordeling, om man betaler bund- eller topskat, og hvad man i øvrigt har af ønsker til pensionisttilværelsen,” skriver privatøkonom i Arbejdernes Landsbank Brian Friis Helmer.

Han uddyber:

”Mit bedste råd er, at man lægger en plan for sin pension og sin opsparing, og at man løbende tilpasser den ens livssituation. Det kan være i forbindelse med, at man bliver gift, køber bolig eller får børn. På den måde sikrer man sig, at man hele tiden sparer det rette beløb op. Når man så nærmer sig den ønskede pensionsalder, så handler planlægningen i højere grad om, hvordan og hvornår formuen skal bruges, så den rækker længere i takt med den højere levealder. Her kan man blandt andet strække i formuen ved at få udbetalt sin ratepension over 20 eller 30 år i stedet for 10 år.”

"Dansk Aktie er undervurderet - den oser af kvalitet"

Se også, hvordan du kan hjælpe et barn med at lave en opsparing, hvor afkast er skattefrie:

Remote video URL