Perspektiv

Ofte en fordel at din ETF hører hjemme i Irland

Billede
Hvorfor er de fleste UCITS ETF´er registreret i Irland, og hvilke fordele er der ved at vælge ETF´er med USA eller globale aktier fra Irland?
Billede

Af
Henrik Frydenborg Hansen

fondsanalytiker hos Indeksinvest

Luxemborg er Europas fond-hub, men Irland er blevet Europa´s ETF-hub med størstedelen af de europæiske ETF´er registreret, og de mest populære ETF´er i Danmark er også fra Irland.

Udover regulatoriske forhold og ETF- fondsservice, er årsagen også udbytteskatten og skatteaftaler med USA. Hverken Luxemborg eller Irland tilbageholder udbytteskat for udenlandske investorer, men Irland har nogle fondsstrukturer, bla. de poulære iCAV´er, hvor fondene kun skal betale 15 pct. udbytteskat i USA. Flere fondstyper fra Luxembourg, bl.a. SIKAV´er, skal betale 30 pct. i udbytteskat i USA. Forklaringerne bag er lidt lange og tekniske og afhænger af de juridiske strukturer og deres praktiske fortolkning i USA, da begge lande har skatteaftaler med USA.

For en investering på 100.000 kr. med 7 pct. afkast og 2 pct. udbytte betyder det, at investor i en Irland-ETF med USA aktier typisk får 300 kr. mere i nettoudbytte (hertil rentes-rente), end en Luxemborg UCITS ETF med USA aktier (hvis vi antager at omkostningerne er ens).

Amundi har derfor på det seneste fusioneret flere ETF’er fra Luxembourg til nye ETF’er oprettet i Irland, bl.a. Amundi Prime Global UCITS ETF til 0,05 pct., for bedre at kunne klare sig i den skarpe europæiske konkurrence på afkast.
For ETF´er fra Luxemborg med eksempelvis 100 pct. europæiske aktier betyder Irland vs. Luxemborg registrering ikke noget.

Syntetiske ETF´er på USA-indeks, som skaber afkast bl.a. via swaps, har fået lov til ikke at betale udbytteskat i USA. Amundi har netop lanceret den nye syntetiske Amundi S&P 500 Equal Weight UCITS ETF, som er registreret i Luxembourg, mens Invesco var første med denne strategi i januar med Invesco EMEA S&P 500 Equal Weight Swap UCITS ETF (SPWS) – som er verdens første syntetiske S&P 500 equal-weight ETF.

I 2020 hoppede iShares med på bølgen for syntetiske S&P 500 ETF´er, som er populære hos en del investorer på grund af den sparede udbytteskat. Strukturen betyder dog en også mere kompleks fondsstruktur og andre forhold investor skal se på, så langt størstedelen af S&P 500 ETF´er har fysisk replikering.

For danske investeringsforeninger sikrer dobbeltbeskatningsaftalen 15 pct. i udbytteskat.

Alle ETF´er fra Irland starter med IE i ISIN, mens dem fra Luxemborg starter med LU.