Perspektiv

Investorboom fortsætter: De unge holder ved

Billede
Billede

Af
Christian Kjær

Redaktør, ck@shareholders.dk

Det er gratis at tilmelde sig Dansk Aktionærforenings nyhedsbrev, hvor du får aktietips hver uge.

Antallet af danske investorer eksploderede med 216.000 i 2020-2021. Samtidig ser det ikke ud til, at antallet af investorer er faldet nævneværdigt i 2022 trods den økonomiske usikkerhed. Især de unge, der drev væksten i antallet af investorer i 2020-2021, holder ved indtil videre. Det viser to nye analyser fra Finans Danmark

I 2020 og 2021 oplevede Danmark et regulært investeringsboom, hvor antallet af investorer voksede med 216.000. Ved udgangen af 2021 var der derfor knap 1,4 millioner voksne investorer.

Det svarer til en toårig stigning på 19 procent. Boomet, der fandt sted under coronanedlukningerne, var især drevet af en enorm stigning i investeringslysten blandt yngre danskere under 40 år. For eksempel voksede antallet af 18-29-årige investorer med 60 procent fra 131.000 i 2019 til 209.000 i 2021.

Læs også: "De er utroligt dygtige til at tjene penge"

Samtidig tyder foreløbige tal for 2022 på, at de unge er den eneste gruppe, hvor andelen af investorer ikke faldt i 2022.

”Under coronanedlukningerne så vi en kæmpe vækst i antallet af investorer, og det var især de unge, der strømmede til. At der kom 60 procent flere investorer mellem 18 og 29 år på bare to år er uden sidestykke. Det lover godt for fremtidens investorkultur i Danmark, som de unge jo er grundlaget for,” siger Birgitte Søgaard Holm, direktør for Investering & Opsparing i Finans Danmark.

2022 var til gengæld en stor udfordring for investorkulturen i Danmark. Samfundet genåbnede, og danskerne kunne igen bruge penge. Samtidig blev mange danskeres økonomi presset af krigen i Ukraine, høj inflation og stigende renter, og vi så store fald på de finansielle markeder.

Læs også: "Attraktiv kvalitetsaktie fra øverste skuffe"

”Men de foreløbige tal for 2022 tyder på, at andelen af investorer kun faldt lidt i løbet af året og langt mindre end stigningerne de to foregående år. Desuden ser det ud til, at det primært var de ældre investorer, der trak sig ud, mens andelen af unge investorer forblev uændret i 2022. De unge virker altså til at være relativt vedholdende investorer, der tænker og investerer langsigtet,” siger Birgitte Søgaard Holm.

Mens faldet i antallet af investorer i 2022 var relativt beskedent sammenlignet med de foregående års stigninger, faldt værdien af danskernes investeringer i danske værdipapirer med markante 11 procent. Desuden tabte danskernes samlede bankindestående 4 procent i købekraft på grund af den høje inflation. Nettokøbet i danske værdipapirer var dog fortsat positivt i 2022, selvom det er beskedent i forhold til 2020 og 2021.

”Vi havde nok forventet et vist frasalg af værdipapirer i 2022 som følge af de faldende markeder og inflation. Men indtil videre har investorerne blot reduceret deres købelyst sammenlignet med 2020 og 2021. Det er dog klart, at hvis danskernes opsparinger og lønninger fortsætter med at blive udhulet af høj inflation, vil det på et tidspunkt sætte sig i investeringslysten, og så vil vi nok se egentlige frasalg og et mere markant fald i antallet af investorer,” siger Birgitte Søgaard Holm.

Læs også: Fastholder købsanbefaling og højt kursmål