Perspektiv

Stormen raser, men kursen ligger fast

Billede
I sidste afsnit lastede Natalia sine første aktier og satte kursen mod nye oplevelser og erfaringer på det store aktieocean. Men dårligt nok var hun kommet fra land, før den første storm ramte. Kan Natalia holde kursen, eller skiller hun sig af med noget af lasten?
Billede

Af
Natalia Anna Rogaczewska

Stifter og direktør i VÆRDBAR

Denne artikel blev bragt i Aktionæren 6, 2022.

I sidste afsnit delte jeg, hvilke aktier, som jeg på baggrund af mine tre pejlemærker og værdier, valgte at investere i. Pejlemærkerne handlede for det første om, at investeringsmarkedet er udtryk for forventninger, for det andet om primært at investere langsigtet og for det tredje om at vurdere en aktie ud fra dens (forventede) værdi frem for dens pris.

Mine værdier handler om frihed og kærlighed – og dermed om, hvordan jeg med min aktieinvesteringer kan bidrage til mest mulig frihed og kærlighed i denne skønne verden, som i den grad trænger til begge dele, hvis du spørger mig.
Jeg valgte at købe fire aktier og en investeringsfond: Microsoft, Ørsted, Rockwool, Plug Power og iShares Automation & Robotics UCITS ETF.

Da først investeringerne var lavet, bredte der sig både ro og glæde over, at mine penge over tid ville blive mere værd end ved at stå på min bankkonto – og at jeg samtidig bidrog til at gøre verden mere bæredygtig.

Jeg havde besluttet, at jeg ikke ville tjekke, hvordan det gik med mine investeringer hver dag. Det skulle ikke blive en ”ting”, som tog min tid og energi i det daglige. Pengene var investeret, beslutningen var taget, kontrollen var sluppet. Det var en egentlig overraskende nemt for mig at holde, men hang nok også sammen med, at jeg ikke havde investeret mere end det, jeg kunne tåle at miste.

Fra optur til nedtur
Jeg og alle andre investorer på det globale aktiemarked fik sig pludselig nogle gevaldige aktiehug, fordi 2022 har indtil videre givet stormvejr på aktiemarkederne – og det virker stadig uvist om kaptajnen formår at få os sikkert i land. Måske fordi der nærmere er tale om 30 kokke i kabyssen end én kaptajn ved roret.

Coronafrygt, lukning af havne i Kina, krig i Ukraine, stigende inflation og kraftige rentestigninger er sgu svære at forudsige. Så nedturen viser tydeligt, hvordan forventninger til fremtiden påvirker aktiemarkedet – og hvordan verden er et uforudsigeligt sted, hvor vi alle er forbundne som perler på en snor.

Til gengæld blev mine to kerneværdier, frihed og kærlighed, manifesteret på tragisk vis: Kampen for frihed blev stråleklar, og millioner af menneskers næstekærlighed blomstrede i krigens skygge på tværs af landegrænser.

Den perfekte storm?
Når jeg læser eksperternes vurderinger, synes der at være enighed om, at den dominerende faktor er de kraftige rentestigninger, der afspejler den forhøjede inflation, stramme arbejdsmarkeder og deraf tilpasning af forventninger til pengepolitikken. Både den europæiske og amerikanske centralbank har fremrykket og løftet den forventede rentebane i markedet. Der synes dog også at være enighed om, at vi står over for en stor recession, fordi det historisk har været svært at finde den rigtige balance.

Det er ikke noget, der giver ro i maven til en ny investor som mig, tværtimod – men jeg kan også mærke, at min beslutning om ikke at investere flere penge end hvad, jeg har råd til at tabe, lønner sig nu. Jeg er faktisk ikke bekymret for de penge.

Fremtiden er uvis, men strategien er klar
Til gengæld er jeg bekymret for fremtiden, og hvordan de næste år kommer til at forme sig økonomisk for mig, min familie og vores samfund. Når det er sagt, har jyden i mig haft svært ved ikke at købe aktier på udsalg, men jeg har holdt mig i skindet. Mit håb er, at der ved slutningen af året kommer mindre usikkerhed om, hvor verden økonomisk og geopolitisk er på vej hen.

Lige nu består min strategi derfor af to simple regler, som den opmærksomme læser vil bemærke minder meget om mine pejlemærker for investeringer:

Jeg tænker langsigtet og har is i maven
De voldsomme udsving på aktiemarkedet påvirker mine kortsigtede forventninger. De historiske fakta fortæller mig dog, at der altid kommer en modreaktion efter et stort fald i markederne. Så jeg holder fast i mit lange perspektiv og har is i maven med hensyn til min investeringsstrategi og min risikoprofil.

Spredning er redning
Spredningen i min portefølje har begrænset mit tab, og lige nu er aktierne inde i en positiv udvikling. Plug Power er for eksempel steget med 100 procent den sidste måned. En af mine overvejelser lige nu er, om jeg bør sprede mine investeringer endnu mere i forskellige brancher og måske også interessere mig for andre typer af aktiver.

Alt i alt rider jeg altså stadig på investeringsbølgen, selvom den går lidt højt for tiden. Jeg har til gengæld fået testet, at hvis man ikke investerer mere end hvad, man kan tåle at tabe, har de langsigtede briller på, og sørger for at sprede sine aktier, så skal man nok komme i land med både følelser og pengepung i behold.

Læs videre om Natalias aktierejse i de kommende numre af Aktionæren.