Perspektiv

Får aktien til at flyve

Remote video URL
Stor knast er ryddet af vejen i Danske Bank, fastslår økonom.
Billede

Af
Christian Kjær

Redaktør, ck@shareholders.dk

Det er gratis at tilmelde sig Dansk Aktionærforenings nyhedsbrev, hvor du får aktietips hver uge.

Der er sket mere i Danske Bank-aktien de seneste 6 måneder end i de seneste mange år, påpeger økonom.

Et kurshop på mere end 50 procent i de seneste 6 måneder. Det er, hvad investorerne i Danske Bank kan sætte to streger under efter at aktien ellers i årevis har været præget af en amerikansk retssag.

”Udslagsgivende har først og fremmest været at Danske Bank aktien igen er blevet ”investerbar”,” skriver investeringsøkonom i Nordnet Per Hansen i en kommentar til den markante optur, Danske Bank-aktien har været på i de seneste måneder.

Den store knast er væk

Kurshop har ellers ikke været hverdag for Danske Bank-aktionærerne. Tværtimod har aktien haft det vanskeligt i det seneste årti.

”Når et selskab har en amerikansk retssag hængende over hovedet, er der mange investorer, som holder sig væk. Den forhindring blev fjernet, da banken i efteråret endelig kunne sætte det store økonomiske punktum for Estland sagen i relation til USA i det mindste med en udgift på mere end 2 milliarder amerikanske dollars,” skriver Per Hansen.

BLIV MEDLEM AF DANMARKS STØRSTE AKTIEFÆLLESSKAB

Han peger på, at det endnu er uvist, om der kommer flere mindre forhindringer for banken og deraf for aktien.

”Men den store knast er blevet ryddet af vejen,” skriver han.

Flere faktorer giver medvind

Mens Estland-sagen har klæbet til banken på samme tid som lave og faldende renter har udhulet rentemarginalen, og høje omkostninger, lav vækst og en ventende amerikansk finansiel sanktion er det, der ifølge investeringsøkonomen har gjort livet surt for Danske Bank-aktionærerne, er har der på det seneste blæst milde vinde over ejerne af landets største bank.

”Udover reduktionen af den finansielle risiko har de stigende renter også givet medvind til aktien og indtjeningen i 2022,” skriver Per Hansen og understreger, at netop det også har været tilfældet for mange andre danske bankaktier.

Desuden peger han på, at Danske Bank har hjulpet udviklingen på vej ved i forbindelse med den amerikanske afgørelse at bekræfte forventningerne til 2023 om en egenkapitalforrentning på 8,5-9 procent og ”i den øvre ende af intervallet”.

Økonom: Investorerne tror på aktien

Og investorerne synes nu at tro på aktien, vurderer han.

”De bedre tider har endnu ikke i fuldt omfang været tydelig i bankens indtjening, men det kommer, tænker investorerne, som sædvanen tro er løbet i forvejen. Hvis Danske Bank varigt kan levere bedre resultater og begynde at ane konkurrenternes profitabilitet, vil aktiekursen over de kommende år nærme sig den bogførte egenkapital, som ultimo 2023 med den forventede indtjening ligger over kurs 200,” skriver Per Hansen og uddyber:

”Egenkapitalforrentning og ikke mindst forventninger hertil leder kurs/indre værdi. På samme måde som aktiekursen har afspejlet 5 procent ROE og været prissat til 50 procent af den bogførte egenkapital, vil investorerne, hvis indtjeningen viser sig varigt at skifte til et meget højere niveau, lade aktiekursen følge profitabiliteten.

Læs også:
Efter kraftigt kursfald: Storbanken siger køb

Dansk aktie sniger sig ind på liste med Ferrari, PRADA og Burberry

Tænder rød lampe: "Hold dig væk fra aktien"

Herunder kan du se de C25-selskaber, Per Hansen mener, skal gøre det bedre.

Remote video URL

Ansvarsfraskrivelse: Artikler, analyser, klummer eller interviews mm. i Aktionæren og på shareholders.dk kan ikke erstatte individuel rådgivning. Undersøg og vurder altid selv de investeringer, du overvejer, ud fra din investeringsstrategi, risikovilje og tidshorisont. Synspunkter og anbefalinger svarer ikke nødvendigvis til Dansk Aktionærforenings holdninger. Dansk Aktionærforening og skribenterne kan ikke påtage sig ansvaret for eventuelle tab, som du måtte pådrage dig ved at følge anbefalinger i Aktionæren.