Analyser

Tænder rød lampe: "Hold dig væk fra aktien"

Remote video URL
Billede

Af
Christian Kjær

Redaktør, ck@shareholders.dk

Det er gratis at tilmelde sig Dansk Aktionærforenings nyhedsbrev, hvor du får aktietips hver uge.

Vestas er verdens førende vindmølleproducent, men investeringsstrateg Lars Jørgen Rasmussen har ikke fidus til aktien lige nu, skriver han i en kommentar til de to store vindmølleselskaber herhjemme.

”Hold dig væk fra aktien. Vestas er finansielt udfordret med underskud i 2022 på 11,7 milliarder kroner og negativt cash flow på 1,4 milliarder kroner. Soliditeten, det vil sige egenkapital i forhold til balancen, er nu nede på kun 15,2 procent. Jeg har tændt den røde lampe, og holder mig foreløbig langt væk,” skriver han.

Rådgiver om Ørsted: Aktien kommer igen

Også landets andet store vindmølleselskab Ørsted, kommenterer han på.

”Ørsteds regnskab er umuligt at forstå. Hovedbudskabet er, at nu da elpriserne har sat sig, så er tabene på de indgåede kontrakter om levering af fremtidig elproduktion faldet betydeligt,” skriver han og uddyber:

”Ørsted er fortsat globalt førende med hensyn til at udvikle og drive havvindmølleparker. De stigende renter udfordrer dog visse projekter,” skriver han, men slår fast, at han tror på aktien:

”Aktien forventes at komme igen,” siger han.

BLIV MEDLEM AF DANMARKS STØRSTE AKTIEFÆLLESSKAB

Banker kommer til at tjene kassen

Udover de to store vindmølleselskaber, vurderer Lars Jørgen Rasmussen også udsigterne for bankerne.

”Alle banker kommer til at tjene kassen i år, som følge af de højere korte renter. Og uden recession får bankerne ikke store tab på udlån,” siger han og fortsætter:

”Bemærk, at Jyske Bank var ude at opjustere for anden gang i år selvom vi kun er i februar,” skriver han og tilføjer:

”Danske Banks regnskab var direkte elendigt, men reddes i år af de stigende renteindtægter. Hele 17 procent af personalet er uproduktive compliance-folk.

Investeringsstrateg: Rationaliseringer til gavn for aktionærer

Han noterer sig, at omkostningerne per indtjeningskrone ligger på 64,3 øre i Danske Bank-aktien. I Nordea-aktien er det tilsvarende tal 48 øre.

”Forvent, at der må ske rationaliseringer i år til gavn for os aktionærerne,” siger han.

Læs også:
Mærsk er verdens billigste aktie

Venter afkast op til 100 procent i eliteindeks

Fastholder salgsanbefaling på dansk aktie: Værdierne er væk

Remote video URL

Ansvarsfraskrivelse: Artikler, analyser, klummer eller interviews mm. i Aktionæren og på shareholders.dk kan ikke erstatte individuel rådgivning. Undersøg og vurder altid selv de investeringer, du overvejer, ud fra din investeringsstrategi, risikovilje og tidshorisont. Synspunkter og anbefalinger svarer ikke nødvendigvis til Dansk Aktionærforenings holdninger. Dansk Aktionærforening og skribenterne kan ikke påtage sig ansvaret for eventuelle tab, som du måtte pådrage dig ved at følge anbefalinger i Aktionæren.