Perspektiv

Dansk Aktionærforening: Mærsk laver stor fejl

Billede
Billede

Af
Mikael Bak

Direktør i Dansk Aktionærforening

Det er gratis at tilmelde sig Dansk Aktionærforenings nyhedsbrev, hvor du får aktietips hver uge.

2023 er startet bedre end ventet. I hvert fald hvis man ser på aktiemarkedernes udvikling, og de private investorers interesse for at investere. Også i Dansk Aktionærforening har vi set markant medlemstilgang og klart flere læsere på vores digitale platforme. Vi byder de mange nye medlemmer velkommen og glæder os over, at interessen for opsparing og investering i alle dele af samfundet tilsyneladende har bidt sig fast. Men der er stadig meget at kæmpe for, og historien har vist os, at opturen kan være skrøbelig.

I de kommende uger holder de fleste danske selskaber generalforsamlinger. Det er den årlige festdag for de aktive private investorer, ikke mindst hos de selskaber, der har oplevet en solid fremgang. Et af de selskaber, der har slået ny rekord i 2022, er A.P. Møller-Mærsk, der sprængte alle rammerne for både overskud og udbytte til aktionærerne. En stærk og positiv præstation.

Bliv medlem af Danmarks store aktiefællesskab

A.P. Møller-Mærsk er samtidig kendt og anerkendt for en af de mest inspirerende og besøgte generalforsamlinger. Men nu er det tilsyneladende slut. Fra hovedkontoret på Esplanaden har man nemlig meddelt, at man fra og med i år kun vil afholde en elektronisk generalforsamling. Begrundelsen er angiveligt, at det koster for mange ressourcer, og at man er bange for at få, urolige aktionærer skal stjæle fokus med usaglige indlæg, som det blandt skete sidste år, hvor Rasmus Paludan indtog talerstolen med stærkt kontroversielle budskaber. Men vi må ikke lade nogle få, afsporede aktionærer true vores aktionærdemokrati.  

Vi mener, at aflysningen af den fysiske generalforsamling er en stor fejl. Det årlige møde mellem aktionærerne og ledelse er en hjørnesten i et sundt aktionærdemokrati. Åbenhed og tilgængelighed på generalforsamlingen er – ikke bare for aktionærerne, men også for pressen – helt centralt for en god relation til det omkringliggende samfund. Den holdning deler vi med mange større investorer. En fysisk generalforsamling udelukker ikke, at andre interesserede kan følge med online.

Vi opfordrer A.P. Møller-Mærsk til igen at invitere til en fysisk generalforsamling på Esplanaden i 2024 – i aktionærdemokratiets ånd og for at vise vejen for dansk erhvervsliv med fokus på tilgængelighed og transparens.