Perspektiv

ATP siger farvel til Novo Nordisk

Billede
Billede

Af
Steen Bech Andersen

Journalist og redaktør på Aktionæren

ATP’s regnskaber havde engang særlig interesse for aktieinvestorer. Pensionsgigantens køb og salg af aktier kunne give mindre aktieinvestorer inspiration til egne køb og salg, fordi ATP’s dygtige analytikere måske havde set noget i en aktie, som andre ikke havde set. Sådan er det ikke mere. Nu sælger ATP aktier, fordi de har brug for at sælge.

Det skyldes et ønske om at rebalancere porteføljen for at opretholde risikoprofilen efter sidste års kursfald på både aktier og obligationer. En stor – nogen vil sige for stor – del af ATP’s portefølje består nemlig af alternative investeringer som andele i vindmølleparker og motorveje, der er umulige at sælge på kort sigt. Derfor sælger ATP, hvad de kan sælges, og det er børsnoterede aktier.

Det er gået hårdt ud over beholdningen af næsten alle C25-selskaberne. Positionen i tre af dem er endda blevet mere end halveret. Det drejer sig om Genmab, Pandora og Novo Nordisk. Den danske insulinkæmpe, der ellers oplevede pæne kursstigninger i 2022, er dermed ikke længere den største position i ATP’s aktieportefølje. Den plads indtages nu af Bavarian Nordic. Kun i en enkelt dansk aktie har pensionskæmpen foretaget opkøb, nemlig Novozymes.