Nyhed

Nøgletallet ÅOP forsvinder i 2022

Billede
Danskerne har i mange år fået oplyst nøgletallet årlige omkostninger i procent (ÅOP) for investeringsfonde. I 2022 indføres der nye EU-regler om de oplysninger, som investeringsfonde skal offentliggøre. Derfor bliver ÅOP udfaset i løbet af 2022.
Billede

Af
Christian Kjær

Redaktør, ck@shareholders.dk

Inden udgangen af 2022 indføres den såkaldte PRIIPs-forordning i samtlige EU-lande. Med forordningen vil alle investeringsfonde, der kan købes af private investorer, offentliggøre detaljerede oplysninger om bl.a. afkast, risiko og omkostninger.

Desuden har europæiske regler for investorbeskyttelse (de såkaldte MiFIDII regler, red.) siden 2018 sikret, at investorerne får oplyst alle produkt- og serviceomkostninger i banken, når de investerer. Derfor er ÅOP blevet indhentet af EU-regler, som sikrer investorerne fyldestgørende og sammenlignelige omkostningsoplysninger.

Få aktietips hver uge - tilmeld dig nyhedsbrevet her

”Det er virkelig positivt, at investorer i hele Europa, fremadrettet modtager ens og fyldestgørende omkostningsoplysninger. Vi var med ÅOP aftalen forud for vores tid i Danmark på området, men nu har EU reglerne omsider fulgt med. For ikke at forvirre investorerne bør vi undgå unødigt mange nøgletal der beskriver samme information og vi udfaser derfor ÅOP.” siger Birgitte Søgaard Holm, direktør for Investering & Opsparing i Finans Danmark.

Dansk Aktionærforening: ÅOP har tjent investorerne godt
”ÅOP har igennem mange år tjent investorerne godt i Danmark, men vi må også erkende at tiderne skifter, og der er behov for fælles EU-regler. Vi ser frem til, at de private investorer kan få fyldestgørende og standardiseret information også på tværs af grænserne i Europa", uddyber Mikael Bak, Direktør i Dansk Aktionærforening.

”Det er afgørende for de danske investorer, at der er fuld gennemsigtighed om alle omkostninger og at de opgøres på en standardiseret måde forankret i lovgivningen. Vi ser derfor positivt på, at de europæiske regler efter lang tid undervejs kommer til at gælde for investeringsfondene", slutter Morten Bruun Pedersen, Cheføkonom i Forbrugerrådet TÆNK.

Perlerække af aktietips: Dansk aktie favorit i Grand Prix

Enige: Ikke behov for ÅOP
Parterne bag den oprindelige danske ÅOP-aftale er enige om, at der ikke længere er behov for ÅOP-nøgletallet, når PRIIPS træder i kraft. For at sikre mere ensartede oplysninger i overensstemmelse med PRIIPS-forordningen, er det aftalt, at danske investorer allerede fra 1. januar 2022 som udgangspunkt ikke vil få oplyst ÅOP, når de modtager investeringsrådgivning om eller handler danske investeringsfonde gennem f.eks. netbanken.

Frem til PRIIPs-forordningen endelig træder i kraft, vil oplysninger om ÅOP dog fortsat kunne findes på investeringsfondenes hjemmesider eller på Investering Danmarks hjemmeside.

Investering Danmark, Forbrugerrådet Tænk og Dansk Aktionærforening er enige om, at der er behov for at udarbejde vejledende information om de nye oplysninger, inden de træder i kraft, og ÅOP endeligt udfases.

Sådan udfases ÅOP
Første step på udfasningen er på omkostningerne. Den 1. januar 2022 er pengeinstitutterne ikke længere er forpligtet til at vise ÅOP ved køb af fonde, hvis de i stedet viser PRIIPs-tallene. ÅOP vil stadig være at finde på investeringsfondenes hjemmesider.

Næste step er 1. januar 2023, hvor de nye regler træder endeligt i kraft. Fra den dag vil ÅOP være helt væk – også på investeringsfondenes hjemmesider.

"Sammenfattende skal du som investor vænne dig af med ÅOP-tallet, men bliver fortsat godt klædt på ift. at kunne vurdere og sammenligne omkostninger på tværs af investeringsfonde, hvilket naturligvis er et vigtigt delelement, i jagten efter et attraktivt afkast efter omkostninger," siger privatøkonom i Nykredit Camilla Schjølin Poulsen.