Nyhed

Kan sende aktier i kælderen: Højeste inflation i næsten 40 år

Billede
Inflationen i USA steg igen i december og er nu på højeste niveau siden begyndelsen af firserne. Det må give nervøse trækninger hos investorer og i den amerikanske centralbank (Fed), vurderer cheføkonom.
Billede

Af
Christian Kjær

Redaktør, ck@shareholders.dk

I december steg den amerikanske inflation yderligere. Priserne er nu steget med 7 procent over det seneste år, og det er den højeste inflation i næsten 40 år.

”Den høje inflation udfordrer i den grad amerikansk økonomi og de amerikanske forbrugere. Det betyder nu, at selvom de amerikanske lønningerne stiger hurtigere end normalt, så kan de ikke følge med priserne. Altså er reallønnen i USA lige nu i bakgear," skriver cheføkonomen i Sydbank Søren Kristensen og fortsætter:

”Kobler man det med udbredte rekrutteringsproblemer i USA, så har men en cocktail, der stinker langt væk af højere lønninger. Det kan i værste fald starte en spiral af løn- og prisstigninger. Det er netop udsigten til det, som i øjeblikket giver nervøse investorer og Fed-direktører.”

Investorer frygter reaktion fra Fed
Han peger på, at investorerne frygter, at Fed pludselig vurderer, at inflationen er kommet ud af kontrol og derfor må stramme hurtigere og hårdere end ventet.

”Det kan sende renterne til vejrs og skubbe aktiekurserne i kælderen. Lige netop den udvikling har vi allerede set flere gange i den seneste tid på de finansielle markeder,” skriver Søren Kristensen.

Læs også: Sådan rammer inflation aktierne

Han peger på, at det ikke kun er investorerne, der risikerer at blive ramt. Den almindelige amerikaner bliver i den grad også ramt.

”Man må i den grad sige, at amerikansk økonomi mærker bagsiden af medaljen ved, at globale økonomi er kommet blæsende ud af krisen. Samtidig bliver forbrugerne også ramt af problemer i forsyningskæderne, skriver cheføkonomen.

Stigningen i inflationen skyldes primært huslejer og brugte biler, hvorimod energi trak ned i december. Brugte biler er steget med intet mindre end 37,3 procent over det seneste år og stiger igen med 3,5 procent i december.

Herunder kan du høre aktiechef i HC Andersen Capital Michael Friis Jørgensen tale om årets største potentielle bombe i aktiemarkedet - renten.

Erfaren eller begynder? Her finder du dit investeringskursus

Artikler, analyser eller interviews mm. i Aktionæren og på shareholders.dk kan ikke erstatte individuel rådgivning. Undersøg og vurder altid selv de investeringer, du overvejer, ud fra din investeringsstrategi, risikovilje og tidshorisont. Synspunkter og anbefalinger svarer ikke nødvendigvis til Dansk Aktionærforenings holdninger. Dansk Aktionærforening og skribenterne kan ikke påtage sig ansvaret for eventuelle tab, som du måtte pådrage dig ved at følge anbefalinger i Aktionæren.