Nyhed

ECB hæver renten – kraftigste forhøjelser siden 1999

Billede
Billede

Af
Christian Kjær

Redaktør, ck@shareholders.dk

Den europæiske centralbank, ECB, hæver renten med 0,75 procentpoint. Det betyder, at indlånsrenten nu hedder 1,50 procent mod 0,75 procent før rentemødet.

Det er tredje rentemøde i træk, at ECB hæver renten, hvor den for blot tre måneder siden var i rekordlave 0,50 procentpoint.

I juli hævede ECB så renten for første gang i mere end 10 år, og siden har de i september og altså i dag præsenteret de kraftigste renteforhøjelser siden 1999.

”Ny historisk renteforhøjelse fra ECB. Renten bliver fordoblet i dag, som sender den op i det højeste i mere end et årti. ECB kommer med de her meget kraftige renteforhøjelser for at få den høje inflation under kontrol, men inflationen er på ingen måde kontrolleret. Derfor vil vi se ECB med endnu flere renteforhøjelser frem mod sommeren 2023, og den næste kommer til december,” skriver cheføkonom i Arbejdernes Landsbank Jeppe Juul Borre i en kommentar til renteforhøjelsen.

I september var inflationen i eurozonen på 9,9 procent og kerneinflationen på næsten 5 procent.
Det er de kraftigste prisstigninger i 40 år og langt over den pengepolitiske målsætning fra ECB om prisstabilitet på omkring 2 procent.

”Derfor er ECB tvunget til at hæve renten mærkbart for dæmpe efterspørgslen i økonomien, som vil trække inflationen ned igen. Renteforhøjelserne bider på en i forvejen svækket europæisk økonomi, men centralbanken har meget klart signaleret, at man vil bekæmpe inflationen, selvom det gør vejen til en recession kortere,” skriver Jeppe Juul Borre.

Danmarks Nationalbank gik efterfølgende ikke fuldt ud med, men hævede indskudsbevisrenten med 0,6 procentpoint.

"Det skyldes, at den danske krone ligger til den stærke side. Ved at give lidt snor til renten i ECB, leverer man lidt lettelse til den stærke krone. ECB svinger taktstokken, og Nationalbanken følger med, men ikke med lige så meget," konstaterer Jeppe Juul Borre.