Markedskommentar

Strateg: Køb denne type aktie fra denne verdensdel

Billede
Billede

Af
Christian Kjær

Redaktør, ck@shareholders.dk

En mild recession i global økonomi er det mest sandsynlige scenarie i løbet af det kommende års tid. Det vurderer investeringsstrategerne i Danske Bank, der derfor har kigget på, hvilke ntype aktier, de anbefaler i det miljø.

”Vi er påpasselige med at tage unødige risici i en tid, hvor de finansielle markeder er præget af megen usikkerhed,” siger seniorstrateg i Danske Bank Mohamad Hashem Hasan Al-Saraf.

Hvilken type aktier og obligationer, han kigger efter i det nuværende miljø, sætter han også ord på.

PFA om medicinalgigant: Attraktivt prissat og høje dividender

”Vi anbefaler generelt investorer at have fokus på kvalitetsaktier, som typisk klarer sig godt i urolige tider. Disse selskaber er karakteriseret ved en stabil vækst i indtjeningen, et højt afkast af egenkapitalen og en lav gæld,” siger seniorstrategen.

Han anbefaler at overvægte defensive aktiesektorer og undervægte cykliske sektorer. Desuden ser banken mere positivt på amerikanske aktier, hvor de anbefaler en overvægt.

”Blandt andet fordi der er en stor andel af kvalitetsaktier på det amerikanske marked,” siger Mohamad Hashem Hasan Al-Saraf.

Er du mere tilbøjelig til at sætte sparepengene i obligationer, har analytikerteamet i Danske Bank også et syn på det.

Få aktietips hver uge - tilmeld dig nyhedsbrevet her

I obligationsverdenen anbefaler vi en undervægt i high yield-obligationer og overvægt i investment grade-obligationer. Førstnævnte er virksomhedsobligationer med lav kreditkvalitet, som derfor giver en relativ høj rente, men til gengæld er mere sårbare over for risikoen for konkurser, når den økonomiske vækst er på vej ned, og centralbankerne hæver renten,” siger han og uddyber:

”Derfor ser vi investment grade-obligationer, det vil sige virksomhedsobligationer med høj kreditkvalitet, som en god mellemvej i et usikkert marked, selv om de giver en lavere rente."

Har du besluttet dig for at investere, skal du til gengæld være varsom med at sidde og vente på det helt ”rigtige” tidspunkt, mener han.

”Det har historisk været vigtigere, hvor længe man har været investeret, end hvornår man har investeret - og jo længere tidshorisont man har haft som investor, jo mindre har risikoen for tab generelt været. Har man for eksempel en tidshorisont på mindst 15 år, har risikoen for tab fra globale aktier historisk set vist sig at være et rundt nul, selv om det selvfølgelig ikke er en garanti for, at det også vil være tilfældet fremover,” siger seniorstrategen.

Aktiestrateger: Disse tre aktier vil klare sig bedst

I et eksempel, hvor man for 25 år siden valgt at investere 10.000 kroner om året – det vil sige 250.000 kroner over hele perioden – i globale aktier på den billigste dag hvert eneste år, havde man haft 970.657 kroner nu.

Til sammenligning havde man haft 730.819 kroner, hvis man havde købt på den dyreste dag hvert år. De fleste investorer vil dog have afkast, der lægger sig et sted midt imellem.

Hvis man uden nogen form for timing havde investeret de 10.000 den første dag i starten af hvert år, havde man haft 862.212 kroner.

Til sammenligning havde man altså kun haft 250.000 kr., hvis man aldrig kom i gang med at investere og i stedet havde gemt pengene under hovedpuden.

Forventer store ordrer til grøn dansk aktie

”Det understreger pointen om, at tiden i markedet er langt vigtigere end at komme ind på de bedste tidspunkter. Det taler også for, at man ikke bør gå i panik og sælge sine aktier, når markedet er på vej ned, givet at man har en lang tidshorisont,” siger Mohamad Hashem Hasan Al-Saraf.

Når Danske Bank forventer en recession skyldes det den meget høje inflation på årsbasis i Europa og USA. Noget, der giver udsigt til hurtige pengepolitiske stramninger fra centralbankerne for at få inflationen under kontrol, hvilket vil gå ud over væksten.

”Der er to måder at bekæmpe høj inflation, og det er enten ved at reducere efterspørgslen eller øge udbuddet. Da sidstnævnte er yderst vanskeligt på den korte bane, må centralbankerne dæmpe efterspørgslen ved at hæve de pengepolitiske styringsrenter,” siger seniorstrategen.

Aktier med størst potentiale - se video
Herunder kan du se, hvorfor investeringsøkonom Per Hansen mener, Jyske Bank har svigtet investorerne, og hvorfor aktien nu alligevel står med gode muligheder for kursstigninger. Desuden udpeger han de aktier, han vurderer, har det største kurspotentiale hen over sommeren og i efteråret.