Markedskommentar

Stjerneinvestor advarer: Børsfesten slutter snart

Billede
Hvis du spørger den svenske investor Christer Gardell, er det ved at være tid til at forlade aktiemarkedet.
Billede

Af
Christian Kjær

Redaktør, ck@shareholders.dk

Festen på aktiemarkedet er ved at være ovre.

Det vurderer Christor Gardell. En svensk storinvestor og grundlægger af investeringsselskabet Cevian, der blandt andet er kendt for sin store, succesfulde investering i Danske Bank fra 2011 til 2017.

”Hvis du ikke er professionel - og ikke har råd til at tabe penge - så skal du måske trække dig nu,” siger Christor Gardell i et interview med Dagens Nyheter.

Få aktietips hver uge - tilmeld dig nyhedsbrev her

Mange har aldrig set stigende renter
En af årsagerne til hans synspunkt er, at han vurderer, der er rentestigninger og inflation på vej.

”Ingen har set inflation i 15 år. Mange mennesker, der arbejder med markedet, har aldrig oplevet rentestigninger. I flere år har det været givet, at aktiemarkedet fortsat vil stige. Nu er vi i en situation, hvor du skal være mere forsigtig og selektiv,” siger han blandt andet til den svenske avis.

Det er især overfor private investorer, han tænder en advarselslampe, fordi han mener, folk i den seneste tid er strømmet til markedet for at tjene hurtige penge.

”Nu skal du tage sikkerhedssele og redningsvest på. Hvis du ikke er professionel - og ikke har råd til at tabe penge - så skal du måske træde tilbage nu,” siger han.

Læs også: Tæsker indekset og udpeger tre undervurderede aktier

Bekymret for aktier med stærk kursudvikling
Han peger på, at især de aktieselskaber, der har haft en stærk kursudvikling, kan få ekstra svært ved at indfri de høje forventninger, der allerede er regnet ind i aktiekurserne – også selvom selskaberne fortsat tjener penge.

Chefredaktør for magasinet Aktionæren, Steen Bech Andersen, peger på, at kombinationen af rekordhøje aktiekurser og den nuværende nervøsitet i markedet, kan være en god anledning for private investorer til at kigge porteføljen igennem.

”På et tidspunkt kommer der en korrektion. Det er det eneste, man kan sige med sikkerhed. Hvis du er nervøs for, at aktierne er steget for meget, er den aktuelle nervøsitet i markedet en god anledning til at kigge din aktiebeholdning igennem,” siger Steen Bech Andersen.

Ville du købe dine egne aktier nu?
Han råder aktieinvestorer til at spørge sig selv, om de ville købe deres egne aktier til de nuværende kurser, hvis de ikke allerede lå i depotet.

"Glem den pris, du købte aktierne til. Overvej i stedet, om du ville købe aktierne til kursen i dag,” råder han.

Samtidig fraråder han at gå helt ud af markedet.

”Hvis du er langsigtet aktieinvestor, ved du også, at efter en korrektion, kommer der en optur. Lad derfor være med at gå helt ud, for du skal også ind igen, og det kan være svært at time, hvornår man skal gå ind igen.”

I stedet peger han på muligheden for at sælge lidt ud for at have penge klar på sidelinjen.

"Tag eventuelt toppen af dine investeringer og hold lidt tørt krudt klar. Men gør det også klart overfor dig selv, hvornår og hvad du vil købe. Lav en overvågningsliste eller en ønskeseddel, og gør op med dig selv, hvornår du mener aktierne på din liste er så tilpas billige, at de er interessante at købe,” siger chefredaktøren.

Få magasinet Aktionæren tilsendt med analyser og aktietips - meld dig ind her.

Du kan også købe seneste udgave af magasinet Aktionæren her