Markedskommentar

Novo brager ind blandt de allerstørste: ”Det er ret vildt”

Billede
Kun seks lande i verden har et selskab med på listen, hvor Novo Nordisk nu mænger sig med giganter som Berkshire Hathaway, Apple, Tesla, Visa og luksuskonglomeratet LVMH.
Billede

Af
Christian Kjær

Redaktør, ck@shareholders.dk

Det er gratis at tilmelde sig Dansk Aktionærforenings nyhedsbrev, hvor du får aktietips hver uge.

Novo Nordisk er braget ind på listen som et af de 19 mest værdifulde børsnoterede selskaber i verden. Det viser en opgørelse fra Companies Market Cap.

Ifølge opgørelsen er det danske medicinalselskab 379 milliarder amerikanske dollars værd svarende til 2.555 milliarder kroner.

Den tårnhøje børsværdi rækker til den fornemme placering i top-20 over verdens mest værdifulde børsselskaber. En liste som Apple topper foran Microsoft.

Novo Nordisks markedsværdi er således større end hovedkonkurrenten Eli Lilly (21) og selskaber som Mastercard (22), Nestlé (23), Samsung (24), Coca Cola (30) og Pepsico (35).

En bedrift, der får flotte ord med på vejen af Sydbanks Novo Nordisk-analytiker Søren Løntoft Hansen.

”Når man kigger på, hvilke amerikanske selskaber, der ligger under Novo Nordisk på listen over de mest værdifulde selskaber, er det ret vildt. Det er et meget stærkt felt,” siger Søren Løntoft Hansen til Dansk Aktionærforenings nyhedsbrev.

Fedmemiddel accelererer Novo-salg

Det er ellers ikke længere end en måned siden, vi kunne fortælle, at Novo Nordisk var det 27. mest værdifulde selskab i verden foran blandt andre Disney og Coca-Cola, men siden da er det altså gået stærkt, og Novo-analytikeren er ikke i tvivl om, hvad der på det seneste har katapulteret Novo Nordisk ind i top-20 på den fornemme liste.

”En af de afgørende grunde er, at de har genlanceret fedmemidlet Wegovy i USA efter produktionsproblemer i 2022. Efter genlanceringen har efterspørgslen været langt, langt større, end man havde regnet med, når vi kigger på antallet af udskrevne recepter,” siger Søren Løntoft Hansen og uddyber:

”Det er fedmemidlet, der er en væsentlig årsag og bidragsyder til det kursridt, aktien har taget."

Hovedkonkurrent på vej med fedmeprodukt

Han hæfter sig også ved, at salget af fedmemidlet ikke er gået ud over salget af Novo Nordisks såkaldte GLP-1-midler til behandling af diabetes.

”Der er ikke noget, der tyder på, at Wegovy-efterspørgslen er på bekostning af GLP-1-midlerne, hvilket vi anser som meget positivt. Netop Wegovy og Ozempic (middel til behandling af diabetes 2, red.) er en væsentlig del af Novo Nordisks vækstfundament i selskabets 2023-prognose,” siger Søren Løntoft Hansen.

Mens Novo Nordisk har succes med sit fedmemiddel, har hovedkonkurrenten Eli Lilly også snart sådan et produkt på hylderne. Det er dog ikke nødvendigvis en ulempe, vurderer analytikeren.

BLIV MEDLEM AF DANMARKS STORE AKTIEFÆLLESSKAB

”Eli Lilly er også på vej med et produkt mod slutningen af året, så Novo Nordisk får ikke markedet for sig selv. Men hvis man tager udgangspunkt i, hvordan det fungerer på diabetesmarkedet, dæmper konkurrenter ikke nødvendigvis væksten eller markedsstørrelsen for Novo Nordisk. Så er der bare flere til at opdyrke et relativt uopdyrket fedmemarked,” siger han og uddyber:

”Fedmemarkedet kan vise sig at vokse sig kæmpe, kæmpestort. Det har været et ret lille marked, men her har Novo Nordisk altså lanceret et produkt, der er yderst effektivt i forhold til vægttab,” siger Søren Løntoft Hansen.

Analytiker: Markedet kan udvikle sig meget dramatisk

Han peger på, at fedmemarkedet potentielt er gigantisk, hvis man på sigt begynder at behandle folk med BMI, der ligger over 30, hvor det i dag er folk med endnu større problemer med vægten, der bliver tilbudt midlet.

”Hvis der kommer bare en lidt større andel i behandling og man kobler det med, at der kommer flere kraftige overvægtige i verden, og man også bliver i behandling i længere tid, så snakker vi om et marked, der vil udvikle sig meget dramatisk,” siger han.

Når han skal vurdere, om Novo Nordisk realistisk set kan nå endnu højere op på listen over verdens mest værdifulde børsnoterede selskaber, peger han på aktiens nuværende prissætning.

”Jeg synes, aktien er attraktiv. Også selvom vi har haft det her kursridt i de senere år. Man kan skele til nøgletallene, og ved første øjekast kan aktien virke dyr. Når man sætter det overfor de vækstforventninger aktiemarkedet har til selskabets indtjening i de kommende år, synes jeg ikke, værdisætningen ser specielt anstrengt ud,” siger Søren Løntoft Hansen og slår fast:

”Med den fart, Novo Nordisk har i forretningen, vil jeg ikke udelukke, at selskabet kan kravle endnu højere op på listen,” siger Søren Løntoft Hansen, der har en købsanbefaling på aktien i Novo Nordisk.

Den fornemme liste toppes af amerikanske Apple efterfulgt af Microsoft. Hele 15 af de mest værdifulde selskaber er fra USA.

Tyskere og svenskere langt nede ad listen

Et enkelt selskab – listens nummer tre – er det saudiske olieselskab Saudi Aramco. Desuden sniger ét selskab fra hver af de følgende tre lande sig med på listen: Frankrig (LVMH), Taiwan (TSMC) og Kina (Tencent).

Mens danske Novo Nordisk ligger nummer 19 på listen over verdens mest værdifulde børsnoterede selskaber, skal vi helt ned til plads nummer 77 for at finde det bedst placerede tyske selskab, som er SAP.

BLIV MEDLEM AF DANMARKS STORE AKTIEFÆLLESSKAB

Det svenske børsmarked, der ofte bliver beskrevet som mere udviklet end det danske, kan end ikke levere et selskab blandt de første 100. Svenskernes bedst placerede selskab ligger nummer 242, og der er her tale om konglomeratet Investor AB.

Se listen over verdens mest værdifulde børsnoterede selskaber her.

Opjustering i denne uge

Torsdag opjusterede Novo Nordisk selskabets forventninger til salget i 2023. Opjusteringen skyldes, at omsætningen er vækstet voldsomt i årets første tre måneder.

Novo Nordisk venter nu en vækst i salget på mellem 24 og 30 procent. Væksten i driftsresultatet opjusteredes også og ventes nu at lande et sted mellem 28 og 34 procent. Før ventede selskabet en vækst i såvel driftsresultat og salg på mellem 13 og 19 procent.

Opjusteringen skyldes et bedre salg af Novo Nordisks fedmemiddel Wegovy, meddelte selskabet.

Læs også:
"Vi betvivler ikke den massive mulighed, men...

Nu accelererer det for Novo Nordisk

Ansvarsfraskrivelse: Artikler, analyser, klummer eller interviews mm. i Aktionæren og på shareholders.dk kan ikke erstatte individuel rådgivning. Undersøg og vurder altid selv de investeringer, du overvejer, ud fra din investeringsstrategi, risikovilje og tidshorisont. Synspunkter og anbefalinger svarer ikke nødvendigvis til Dansk Aktionærforenings holdninger. Dansk Aktionærforening og skribenterne kan ikke påtage sig ansvaret for eventuelle tab, som du måtte pådrage dig ved at følge anbefalinger i Aktionæren, nyhedsbreve og/eller shareholders.dk.

BLIV MEDLEM AF DANMARKS STORE AKTIEFÆLLESSKAB