Markedskommentar

Gigant i knibe: Frygter kinesiske ringe i vandet

Billede
En kinesisk økonomi i koma vil trække to tredjedele af al vækst ud af verdensøkonomien til stor ugunst for virksomhedernes indtjeningsvækst, siger aktiechef. Se, hvad eksperterne siger om følgerne af kriseramt kinesiske ejendomsgigant.
Billede

Af
Christian Kjær

Redaktør, ck@shareholders.dk

En offensiv strategi kombineret med vigende priser på ejendomme i Kina har sendt Kinas næststørste ejendomsudvikler Evergrande på randen af konkurs.

Selskabet skylder omkring 300 milliarder dollars, og mange forventer, at selskabet ikke kan betale renter af gælden i denne uge.

Evergrandes mulige kollaps sender tankerne hen på Lehman Brothers krak under finanskrisen. Noget, aktieindeks over hele verden faldt stort på mandag, mens de kom sig lidt igen tirsdag.

Få aktietips hver uge - tilmeld nyhedsbrev her

Herunder har du reaktioner fra analytikere og strateger, der følger krisen hos Evergrande - en af Kinas største ejendomsudviklere - og ikke mindst de deraf følgende risici i aktiemarkedet.

Chefstrateg: For stor til at gå ned
Hos Nordea vurderer chefstrateg Andreas Østerheden, at det kinesiske styre vil gribe ind.

”Evergrande er formentlig for stor til at gå ned, for en konkurs vil ramme ikke kun banker og investorer, men også boligkøbere og flere leverandører,” siger chefstrateg i Nordea Andreas Østerheden, der noterer sig, at Evergrandes samlede forpligtelser svarer til 2 procent af Kinas BNP, og at virksomheden indirekte beskæftiger flere hundrede tusinde mennesker.

”Vi kan nok vente en eller anden form for redningspakke skruet sammen af regeringen og bankerne sammen med andre ejendomsudviklere,” tilføjer han.

Skrækscenariet er en kædereaktion
Hos Danske Bank noterer man sig også markedets frygt for, hvad problemerne hos den kinesiske ejendomsgigant kan betyde.

”Skrækscenariet er, at en konkurs i Evergrande spreder sig som ringe i vandet, fordi det for eksempel kan medføre store tab i den finansielle sektor, der brænder inde med den dårlige gæld, og at det samtidig kan tvinge tabsramte investorer til at sælge bredt ud af aktier og andre aktiver for at dække deres tab og reducere risiko. Så kan vi få en negativ kædereaktion, der kan sprede sig ud over Kinas grænser,” siger investeringsstrateg i Danske Bank Lars Skovgaard Andersen.

Så slemt venter investeringsstrategen dog ikke, at det går, siger han og lister en række årsager.

Kinesiske ejere og forbindelser
Blandt andet har Evergrande primært kinesiske ejere og forretningsforbindelser, hvor Lehman Brothers var forbundet meget mere globalt og ramte mere direkte ind i finansmarkederne, argumenterer han og peger også på, at centralbanker vil være klar til at gribe ind.

”Hvis der opstår stress i finansmarkederne i den vestlige verden, vil centralbankerne efter vores vurdering hurtigt træde til og gå meget langt for at afværge en gentagelse af det, vi oplevede under finanskrisen – ikke mindst i lyset af, at vi først nu er ved at komme ud af coronakrisens skygge,” siger han.

Inden det kommer dertil, at vestlige centralbanker skal på banen, vurderer han dog, at de kinesiske myndigheder vil tage de nødvendige tiltag for at forhindre at situationen løber løbsk og rammer kinesisk økonomi og de finansielle markeder.

”Det kan dog sagtens blive værre, før det bliver bedre, for de kinesiske myndigheder har samtidig brug for at statuere et eksempel. De har brug for at vise andre selskaber, at de ikke uden videre skal regne med, at myndighederne til enhver tid holder hånden under dem, hvis de ikke har styr på deres forretning. Derfor kan vi sagtens se, at Evergrande får lov at svede en tid endnu,” siger Lars Skovgaard Andersen.

Tip til private investorer: Tænk langsigtet
Han anbefaler stadig private investorer at holde fast.

”Vi anbefaler generelt investorer at holde fast i deres langsigtede strategi, hvis de har en velafbalanceret portefølje med en god risikospredning. Som nævnt kan det sagtens blive værre, før det bliver bedre, men modsat kan det også hurtigt gå den anden vej,” siger han og uddyber:

”Man kan hurtigt brænde nallerne og blive efterladt tilbage på perronen, hvis man sælger ud af sine aktier, og tingene pludselig udvikler sig til det bedre.”

Trods den kinesiske uro har Danske Bank fortsat en højere andel af aktier i porteføljen, end banken forventer at have på længere sigt.

Handelsbanken: Krisen bliver sektorspecifik
Hos Handelsbanken vurderer man ikke, at Evergrande bliver Kinas svar på Lehman Brothers.

"Det skyldes, at selskabet har nok aktiver, som de kan sælge for at dække de kommende afdrag," skriver bankens økonomer i en kommentar til krisen hos den kinesiske ejendomsgigant.

De vurderer endvidere, at der vil komme en restrukturering af Evergrande, men frygter for væksten i Kina.

”Vores forventning er, at myndighederne vil forsøge at restrukturere selskabet. Krisen vurderes ikke at blive systemisk af natur, men i højere grad sektorspecifik," skriver Handelsbankens aktiestrateg Haider Anjum og cheføkonom Jes Asmussen og fortsætter:

”Vi ser dog tiltagende negative risici for vores vækstforventninger til Kina samt til CNY (den kinesiske valuta Renminbi, red.) i kølvandet på krisen.”

Aktiechef: Tab bliver kolossale
Hos Sydbank vurderer aktieanalysechef Jacob Pedersen, at der er flere argumenter for, at et eventuelt kollaps hos Evergrande får væsentligt mindre globale konsekvenser end krakket i den amerikanske investeringsbank Lehman Brothers i 2008.

”Evergrandes aktiviteter er langt mere begrænsede til et ret lukket økonomisk kredsløb i Kina. Desuden har bankerne verden over i dag bedre styr på risikotagningen end i 2008,” siger Jacob Pedersen.

Han peger desuden på, at Evergrandes problemer har været kendte i noget tid. Det kinesiske styre har derfor haft muligheder for at forberede sig på følgerne.

Læs også: Kinesisk tech-aktie meget lavt prissat

Samtidig siger han dog, at de foranstående tab bliver kolossale. Han hæfter sig ved, at Kinas præsident Xi Jinping allerede i 2017 sendte et kraftfuldt signal med kommentaren, ”Houses are for living in, not speculation”, og Evergrande giver ifølge Jacob Pedersen mulighed for at ”statuere et eksempel”.

”Et kollaps kan skabe markante negative effekter i kinesisk økonomi, og blive katalysator for aftagende væksttempo,” siger Jacob Pedersen.

Kina-koma vil fjerne det meste af global vækst
Jacob Pedersen minder om, at Kinas vækst udgør cirka en tredjedel af al global vækst, og at yderligere en tredjedel af den globale vækst kommer fra lande, der er ekstremt afhængige af Kina.

”En kinesisk økonomi i koma vil derfor trække omtrent to tredjedele af al vækst ud af verdensøkonomien til stor ugunst for virksomhedernes indtjeningsvækst,” siger Jacob Pedersen.

Sydbank ændrer ikke på bankens overordnede forventninger til markederne, men anerkender, at de store problemer hos Evergrande kan drive aktierne ned.

”Vi anerkender, at en Evergrande-konkurs har potentialet til at drive en negativ kursreaktion, der går langt udover en ’almindelig’ korrektion – og åbne gældsblinde investorers øjne for, at en vis tilbagebetalingsevne er nødvendig i en verdensøkonomi med rekordhøje gældsniveauer og samtidig ultralave renter,” siger Jacob Pedersen.

Europa og emerging markets hårdest ramt af vækstopbremsning
Han peger på, at en opbremsning i væksten i Kina vil ramme aktier i Emerging Markets og Europa hårdest.

”En voldsom kinesisk vækstopbremsning vil også påvirke Emerging Markets og et cyklisk aktieindeks i Europa hårdere end et væksttungt amerikansk indeks,” siger han.

Chefanalytiker: Vi holder øje
Kim Fæster, der er chefanalytiker i Jyske Bank, vurderer ikke, at Evergrandes konkurs eller restrukturering vil svække Kinas økonomi markant.

”Men der er dog stor usikkerhed om udviklingen, og vi holder nøje øje med situationen. Myndighederne er opmærksomme på Evergrandes situation og vil næppe tillade en sådan udvikling,” vurderer han.

Læs også: Tre årsager til The Big Tech-crack down

Han peger på, at Kommunistpartiet i Kina er stærkt bekymret for social uro, fordi det ultimativt kan true partiets magt over landet.

”Samtidig er hovedparten af Kinas banker ejet af enten staten eller provinsregeringerne, og bankerne vil givetvis strække sig betydeligt længere end tilsvarende vestlige banker med hensyn til kreditgivningen. Centralbanken og regeringen har stadig gode muligheder for at stimulere økonomien og dermed holde hånden under væksten. Samtidig har Evergrande blot en markedsandel på 4 procent, og det er trods alt behersket,” lyder analysen fra  chefanalytikeren.

Problemer spreder sig
Kim Fæster påpeger desuden, at der er tegn på, at Evergrandes problemer spreder sig til andre virksomheder. Kinas statistik indikerer således, at flere andre store entreprenører har problemer.

”Fitch vurderer, at en række sektorer kan blive påvirket, hvis Evergrande går konkurs. De små banker og svage entreprenører står forrest, men også leverandører kan blive ramt," siger han og understreger, at provinsregeringerne er afhængige af indtægter af salget af jord til entreprenører,” siger han.