Markedskommentar

’Frygtens scenarie’ spøger under korrektion

Billede
Markedet frygter, at investorerne hopper i skyttegravene, vurderer chefstrateg, der forklarer, hvorfor danske aktier er særligt hårdt ramt af den aktuelle korrektion.
Billede

Af
Christian Kjær

Redaktør, ck@shareholders.dk

Frygten for, at investorerne tager stålhjelmene på og hopper i skyttegravene, er det seneste, der er med til at presse aktierne ud i den første korrektion siden november sidste år.

Det, der kan få investorerne til at iføre sig hjelmene er, hvis stagflation (lav vækst og høj inflation, red.) bliver til virkelighed.

”Det nyeste er, at markedet er begyndt at frygte stagflation. Det er virkelig ’frygtens scenarie’. Jeg kalder det ’stålhjelmsscenariet’, hvor investorerne er nødt til at gå ned og gemme sig i skyttegravene. Når du har høj inflation, skal centralbankerne stramme pengepolitikken, og så kvæler du den vækst, der er,” siger chefstrateg i PFA Pension Tine Choi Danielsen til shareholders.dk.

”Hvis væksten er lav, kan den næsten kun blive lavere ved, at centralbankerne strammer op. Så er du virkelig i en ond spiral med høje renter og lav vækst. Renterne er steget ganske pænt den seneste uges tid, fordi man frygter, det er det scenarie, vi kan ende i,” siger Tine Choi Danielsen.

Man får altså ikke eksponering til alle typer af sektorer ved kun at købe danske aktier. Når vi så ramler ind i en situation som aktuelt, så lider man under det.
Chefstrateg i PFA Pension, Tine Choi Danielsen

Skyhøj vækst
”Lige nu er det det, markedet reagerer på. Selvom alle kan se, at vi stadig er i et opsving, er det frygten for, at vi lander i stagflation, som gør, at renterne går op, og som gør, at aktierne er vendt rundt og bevæger sig sydpå.”

Få aktietips hver uge - tilmeld dig nyhedsbrevet her

Hun peger på, at vækstkurven har ændret sig.

”Væksten er stadig skyhøj, men den er vigende fra de høje niveauer. Vi har længe vidst, at vækstniveauerne ville gå ned, men nu falder de aftagende vækstkurver sammen med energikrisen,” siger Tine Choi Danielsen om den nuværende situation, hvor priserne på olie, gas, kul og energi stiger.

Billede

Korrektion skyldes flere faktorer
De øvrige ting, der tynger markedet og som er årsag til den første korrektion siden valget i USA i november sidste år, er usikkerheden om den amerikanske stats gæld. Her skal politikerne i Kongressen hæve gældsloftet, hvis ikke USA skal misse en betaling på landets obligationsgæld.

”De amerikanske politikere finder en løsning i 11. time, men det skaber uro på markederne, og det skal det også gøre,” siger Tine Choi Danielsen.

Desuden er der fokus på det kinesiske ejendomsmarked i form af ejendomsgiganten Evergrande, der har problemer med betalinger af renter. Ligeledes er det den føromtalte energikrise, der flere steder bliver sammenlignet med energi- og oliekriserne i 1970’erne.

Læs også: Over 20 milliarder kroner til ekstra udbytter

Den sidste årsag til, at aktierne har sat sig, siger hun, er aktiernes lange optur siden marts sidste år.

”Det har gjort prisfastsættelsen dyrere, så vi er også på nogle niveauer, hvor det måske er meget sundt at få sådan en korrektion,” siger Tine Choi Danielsen, der har et par gode råd til de danske investorer.

Bliv medlem for kun 595;- årligt

Du får:

  • Vores digitale arkiv
  • 9 x Magasinet Aktionæren med post
  • Lokale arrangementer & events
  • Rabat på handel med aktier
  • Gratis hotline - kun for medlemmer
  • Rabat på kurser
  • Forbrugervejledning
  • Stærke medlemsrabatter
Læs mere Icon