Investorviden

Sådan reagerer aktiekursen, når udbyttet kommer

Billede
Højsæsonen for udbytter er lige om hjørnet. Om det er en fordel at købe aktier lige før eller lige efter udbyttet fragår aktien, afhænger af, om du køber for klassiske frie midler, gennem aktiesparekontoen eller i dine pensioner, vurderer chefredaktør.
Billede

Af
Christian Kjær

Redaktør, ck@shareholders.dk

Når et selskab betaler udbytte, kunne man logisk set forvente et kursfald i aktien på 100 procent af udbyttets størrelse. Det er dog ikke det, der sker. I stedet falder aktiekursen i gennemsnit med 80 procent af udbyttets størrelse, når udbyttet fragår aktien.

Det viser en gennemgang af udbyttebetalinger fra 2018 til 2020, som Finanstilsynet har lavet for Dansk Aktionærforening.

”Udbyttebetalinger påvirker et selskabs aktiekurs negativt på den dato, hvor retten til udbytteudbetalingen fragår aktien,” skriver Finanstilsynet i et notat som følge af undersøgelsen.

Stor guide: Overvej dette, når du køber aktier tæt på udbyttebetalingen

Det betyder i praksis, at en udbyttebetaling på eksempelvis 100 kroner per aktie, medførte et kursfald på i gennemsnit 80 kroner.

Finanstilsynet anbefaler derfor private investorer at være opmærksom på sammenhængen mellem udbetaling af udbytte og kursudviklingen, når de handler aktier omkring udbyttebetalingen. Og det er der mange, der gør. Private investorer handler nemlig mere i de børsnoterede danske selskaber lige før og lige efter udbyttebetalinger, viser Finanstilsynets gennemgang.

Vent med at købe for klassiske frie midler
Hvordan man som privat investor kan bruge den viden, har chefredaktør for magasinet Aktionæren, Steen Bech Andersen, et bud på. Han peger først og fremmest på, at du skal gøre dig klart, hvilket skatteregime, du køber og sælger aktier i.

For frie midler kan det betale sig at vente til udbyttet er gået fra i aktien (det sker dagen efter generalforsamlingen, red.). Det skyldes skatten på 27 procent på aktieindkomst for frie midler.

”Det er ikke en strategi, jeg vil anbefale at købe og sælge på. Der er handelsomkostninger, og hvis du sælger, har du ingen sikkerhed for at kunne genkøbe aktien til samme kurs. Men hvis du i forvejen har overvejet at købe en aktie for frie midler, kan det være en ide at vente til efter udbyttet," siger han og uddyber:

"Hvis du får 100 kroner i udbytte, har du 73 procent tilbage, når skatten på 27 procent er betalt. Hvis du derimod venter med at købe, til efter udbyttet er gået fra aktien, har du sparet 80 kroner. Det er bedre end de 73 kroner, du ville have haft i hånden ved at købe, før udbyttet fragik aktien," siger Steen Bech Andersen.

Omvendt logik for pensioner og aktiesparekonti
Steen Bech Andersen peger på, at logikken er en anden, når det drejer sig om investering gennem pensionsopsparinger eller gennem aktiesparekontoen.

”For pensionskonti er situationen omvendt. Det skyldes, at skatten er lavere end for frie midler. Du mister fortsat 80 kroner ved det efterfølgende kursfald, men har 84,7 kroner tilbage på kontoen efter betaling af PAL-skatten på 15,3 procent. Tilsvarende for aktiesparekonti, hvor skatten er 17 procent,” siger han og peger på, at det ser ud til, at de private har styr på mekanismerne.

”De private handler meget både før og efter udbyttet, men det kan meget vel skyldes, at de handler i to forskellige skatteregimer, hvor logikken er forskellig. Begge logikker er gode nok,” siger han.

Steen Bech Andersen understreger, at de 80 procents kursfald af udbyttets størrelse er et gennemsnit, og at der derfor ikke er nogen garanti for, at kursfaldet bliver 80 procent af udbyttet.

Kurspåvirkningen som følge af udbytte vil typisk ske på den såkaldte ex-dividend-dato (dagen efter generalforsamlingen, red.), hvor ejerskab af aktien ikke længere giver aktionæren ret til den kommende udbyttebetaling. Selve udbyttebetalingen sker to handelsdage efter ex-dividend-datoen.

Artikler, analyser, guides eller interviews mm. i magasinet Aktionæren og på shareholders.dk kan ikke erstatte individuel rådgivning. Undersøg og vurder altid selv de investeringer, du overvejer, ud fra din investeringsstrategi, risikovilje og tidshorisont. Synspunkter og anbefalinger svarer ikke nødvendigvis til Dansk Aktionærforenings holdninger. Dansk Aktionærforening og skribenterne kan ikke påtage sig ansvaret for eventuelle tab, som du måtte pådrage dig ved at følge anbefalinger i magasinet Aktionæren eller på Shareholders.dk.