Investorviden

Private investorer overrasker redaktør

Billede
Der er især en ting, der overrasker i aktionærforeningens nytårsundersøgelse, mener chefredaktør, og det drejer sig om et af de aktiver, de private investorer har lagt i porteføljen.
Billede

Af
Christian Kjær

Redaktør, ck@shareholders.dk

Det er ingen overraskelse, at 87 procent af de adspurgte i en stor undersøgelse foretaget af aktionærforeningen svarer, at de har enkeltaktier i porteføljen.

Men at investeringer i udlejningsejendomme er blevet en spids mere populært end danskernes traditionelle opsparingselement – obligationer – overrasker chefredaktør ved magasinet Aktionæren, Steen Bech Andersen.

Få aktietips hver uge - tilmeld dig nyhedsbrevet her

Således svarer 12,7 procent af de i alt 2.260 respondenter, at de har udlejningsejendomme i porteføljen. En anelse mere end de 12,3 procent, der har obligationer.

”På grund af de lave renter er obligationer røget helt ud af radaren for langt de fleste investorer. Der er måske nogen, der har erstattet obligationer med ejendomme. Afkastet på ejendomme er højere på ejendomme end på obligationer, og der er også potentiale for en værdistigning,” siger Steen Bech Andersen og uddyber:

”Det er derfor meget fornuftigt, og set i bakspejlet har det været helt rigtigt. Ejendomme har været klart bedre end obligationer,” siger han, der alligevel er overrasket over, at ejendommene er kommet op på siden af obligationer som investeringsobjekt.

Ejendomme overtager obligationernes rolle
Han peger på, at ejendommene kan tjene en funktion, der ligner den, obligationer typisk har spillet i mange porteføljer.

”Med ejendomme i porteføljen får du lidt spredning af risikoen, og du får et lidt mere stabilt afkast, hvor der ikke er samme udsving som på aktiemarkedet,” siger han.

Lars Tvede: Bullmarked vender tilbage i 2022

Udover aktier, ejendomme og obligationer, er det helt store investeringsobjekt for de private investorer investeringsforeninger, som 48,4 procent af respondenterne siger, de har liggende i porteføljen. Den udenlandske pendant, ETF’erne, ligger i 29,3 procent af porteføljerne hos de private investorer, der har svaret på undersøgelsen.

”Det er glædeligt at se, at private investorer forsøger at sprede investeringerne gennem investeringsforeninger og ETF’er. Én ting er at investere i danske aktier, men hvis man vil investere i globale eller for eksempel asiatiske aktier, kan det være både svært at fælge med i selskaberne og dyrt at handle aktierne. Også på den led er det fornuftigt at benytte sig af investeringsforeninger og ETF’er,” siger chefredaktøren.

Sjovere med enkeltaktier
At 87 procent af de adspurgte har enkeltaktier i porteføljen er ikke spor overraskende, for Steen Bech Andersen.

”Det er på sin vis sjovere at investere i enkeltaktier, og vi ved godt, det er det, vores medlemmer og modtagerne af vores nyhedsbrev godt kan lide. Og så har de forhåbentlig sat sig godt ind i de enkelte aktier, de investerer i,” siger han.

Undersøgelsen viser ligeledes, at 4,2 procent af de adspurgte ejer kryptovaluta.

”Selvom andelen af investorer, der har kryptovaluta er lav, så viser det alligevel, at der er en vis interesse for at sprede porteføljen med krypto,” siger Steen Bech Andersen.

7,6 procent af respondenterne har unoterede aktier, mens 3,5 procent har investeret i guld, sølv eller ædelmetaller.

5,5 procent svarer, at de overvejende er gået kontant, og 4,6 procent siger, at de er fuldt investeret, men at de overvejer at gå kontant.

Se aktionærforeningens nytårsundersøgelse
Aktionærforeningens nytårsundersøgelse