Investorviden

Hvad stiller du op med dine tegningsretter i B&O?

Billede
Er du i tvivl om, hvordan tegning af nye aktier i Bang & Olufsen foregår, og vil du gerne forstå, hvordan du undgår at blive fanget på den forkerte fod - eller bare forstå i al almindelighed - så er der hjælp at hente her. For det er en dyr fornøjelse ikke at forstå reglerne.
Billede

Af
Steen Bech Andersen

Journalist og redaktør på Aktionæren

Bang & Olufsen henter i øjeblikket ny kapital over børsen ved en fortegningsemission.

Aktionærer får tildelt to tegningsretter (også kaldet T-retter) for hver aktie i Bang & Olufsen, man ejer.

Du har nu fire muligheder. De tre første er i princippet lige gode, og du må selv vælge, hvilken mulighed, der passer dig bedst. Den fjerde mulighed skal du for alt i verden undgå!

Mulighed nummer 1: Du tegner nye aktier

Tegningsforholdet er 1 til 1. Det vil sige, at én T-ret giver ret til at tegne en ny aktie. Tegningskursen er på 5 kroner. Du får altså mulighed for at købe nogle billige aktier. T-retterne er som en rabatkupon – den kan kun bruges en gang og er værdiløs efter brug.

Du meddeler din depotbank, at du vil udnytte dine tegningsretter og sørger for, at der er penge på kontoen til at betale de nye aktier.

Efter tegningsperioden bliver gamle og nye aktier slået sammen, så der kun er én type aktier og kun én aktiekurs.

Mulighed nummer 2: Du sælger dine tegningsretter

Af den ene eller den anden grund har du ikke lyst eller ikke råd til at købe flere aktier i B&O. Du sælger derfor dine T-retter på børsen, som var det en aktie. Pengene fra salget går ind på din konto, og hermed er historien slut for dit vedkommende.

Mulighed nummer 3: Du køber flere tegningsretter og tegner endnu flere nye aktier

Du mener, at B&O er en attraktiv investering og vil gerne øge din beholdning. Hvis det er tilfældet, kan du købe flere T-retter for at få mulighed for at tegne flere aktier til den lave pris på 5 kroner.

Ved B&O's emission skal du købe én T-ret for hver ny aktie, du ønsker at tegne ud over det antal, du allerede er berettiget til.

Mulighed nummer 4: Du gør intet – og det er lige præcis det du ikke skal

Når tegningsperioden udløber den 24. juni kl. 17.00 bliver uudnyttede T-retter værdiløse uden mulighed for kompensationDu risikerer derfor at miste penge, hvis du ikke tager stilling.

Muligvis, men kun muligvis, er din depotbank flink og sørger for, at T-retterne bliver solgt den sidste dag, men regn ikke med det. Du har heller ingen sikkerhed for at T-retterne i givet fald bliver solgt til den bedst mulige pris, så lad ikke din depotbank tage investeringsbeslutninger på dine vegne.

Vær også opmærksom på, at de forskellige banker, børsmæglere og handelsplatforme arbejder med forskellige svarfrister. Du skal derfor ikke regne med, at du kan vente med at beslutte dig til sidste dag i den officielle tegningsperiode. 

Det er vigtigt, at du tager stilling. Du må ikke lade være med at handle. Det eneste, der sker automatisk, er annullering af tegningsretterne den 24. juni. Hvis ikke du har taget stilling og handlet, risikerer du at miste penge.