Investorviden

Årsagerne til Vestas' store kursfald står i kø

Billede
Der er masser af grunde til, at Vestas-aktien er faldet knap 25 procent i år. Herunder lister investeringsøkonom otte årsager. Til gengæld, påpeger han, er kursrisikoen fra det nuværende niveau, begrænset.
Billede

Af
Christian Kjær

Redaktør, ck@shareholders.dk

I modsætning til den store optur sidste år for Vestas-aktien, har aktien taget den modsatte vej i 2021. Investeringsøkonom i Nordnet Per Hansen har samlet otte grunde til, at det er gået så galt.

Til gengæld er risikoen nedad fra dagens kurs på 218 begrænset.

"Selv om Vestas-aktien ikke ligefrem overbeviser med sin prisfastsættelse, er den selskabsspecifikke kursrisiko næppe meget stor. Det grønne tema er stadig varmt, selv om den brandvarme efterspørgsel har fortaget sig. Prisen på grønne omstillingsaktier vil formentlig forblive meget høj. Hvis Vestas kan undgå at komme med negative indtjeningspræciseringer, er der næppe risiko for meget mere end fem til ti procent yderligere nedtur herfra, plus/minus den generelle aktiemarkedsudvikling,” siger Per Hansen.

Læs også: Vestas topper popularitetsliste

Her kan du se investeringsøkonomens otte grunde til, at Vestas-aktien er faldet knap 25 procent i 2021:

  • ”Vestas er en ”aktiedarlig”. Den befinder sig i mange porteføljer og i hvert fald i næsten alle de som investerer efter grøn omstilling. Investorerne har købt og den marginale køber mangler.”
  • ”Første kvartalsregnskab var ikke fremragende, selv om den frygtede nedjustering udeblev. Alligevel har investorerne måske en frygt for at risikoen for at 2021 kan blive skuffende og byde på en negativ præcisering senere.”
  • ”Råvareomkostningerne kan blive en udfordring for helåret. Kan Vestas i det fulde omfang, som de regner med og har guidet efter, sende stigningerne videre til kunderne i et konkurrencepræget marked?”
  • ”Alle mærker stigende transportomkostninger. Kan det blive en kortsigtet udfordring for Vestas?”
  • ”Gamesa har senest ”udtalt”, og investorerne har måske også en fornemmelse for, at de teknologisk halter ind på Vestas. Ikke mindst på Havvind.”
  • ”Den grønne hype er aftaget betydeligt. Det kan også have ramt Vestas.”
  • ”Selv om Vestas’ vægtning i BlackRock Clean Energy ETF er steget, har det ikke været nogen positiv kurstrigger. Det vidner lidt om grøn investeringstræthed.”
  • ”Der er formentlig også en stigning i fokus på prisfastsættelse. På trods af en nedtur på 25 procent, kan Vestas ikke ligefrem siges at være billig. Konsensus er for en indtjening på 0,80 EUR i 2021 (6,00 DKK) og lidt mere end DKK 7,5 for næste år. Det er lige i underkanten af 29x forventningerne for 2022. Det er billigere end det har været, men kan ikke siges at været et investeringsfund til prisen, når og hvis fokus kun er på prisfastsættelsen.”