Investorviden

Sådan bliver du økonomisk fri

Billede
Vejen til at blive økonomisk fri starter med én beslutning. Her er en praktisk guide i 6 trin, der hjælper dig på vejen mod økonomisk frihed og tryghed.
Billede

Af
Kim Valentin

partner, Finanshuset i Fredensborg

Det er gratis at tilmelde sig Dansk Aktionærforenings nyhedsbrev, hvor du får aktieanalyser hver uge.

Din guide til velstand

Mennesker har drømt og rigdom i årtusinder. I en moderne verden med inflation, investeringsmuligheder og digitale indtægtskilder er det ikke længere en fjern drøm for de få – det er en reel mulighed for mange. Du bliver måske ikke milliardær, men du kan blive rig som i økonomisk fri og tryg med mulighed for at leve det liv, du ønsker. Her får du en guide til, hvordan du bygger velstand op over tid.

1. Skab et økonomisk overskud – hver måned

Det første skridt mod velstand er enkelt: Du skal bruge færre penge, end du tjener. Det lyder nemt, men det er det ikke for de fleste. Det er alligevel det vigtigste budskab især til unge nyuddannede. Uanset indkomstniveau er dette fundamentet. Læg et budget, og følg det. Skær ned på det unødvendige, men uden at gøre dit liv fattigere. Et stabilt månedligt overskud er din første byggesten.

Et lille enkelt fif til at komme i gang er at lave en automatisk overførsel til en opsparing (f.eks. fra din lønkonto), som sikrer, at du sparer op før du bruger penge. Brug evt. en aktiesparekonto til det.

2. Invester tidligt og regelmæssigt

De fleste bliver ikke rige af at spare op – de bliver rige af at investere. Start tidligt, og investér fast, fx i globale aktieindeks (ETF’er). Over tid arbejder renters rente for dig. Det er ikke timing, men tid i markedet, der skaber formue.

Eksempel: Hvis du investerer 3.000 kr. om måneden fra du er 25, og får 7 % i gennemsnitligt årligt afkast, har du over 7 mio. kr., når du er 65.

LÆS OGSÅ: Frister med højt og stabilt udbytte

3. Tænk som en ejer – ikke kun som en lønmodtager

Den hurtigste vej til rigdom går ofte gennem ejerskab: Aktieposter, ejendomme eller egen virksomhed. Overvej, hvordan du kan få del i værdiskabelsen – ikke kun gennem løn, men ved at eje aktiver, der stiger i værdi.

Du har mange muligheder for dette i Danmark, men her er de åbenlyse:

  1. Køb aktier og behold dem i lang tid.
  2. Investér i fast ejendom – en ejerbolig er en nødvendighed – med udlejning kan også være godt.
  3. Start en virksomhed – og skalér den op, så andre også arbejder for dig og din forretning.

4. Lev under evne – også når du tjener mere

Velstand handler ikke om store biler og mærketøj. De fleste virkelig velstående familier lever relativt enkelt og investerer store dele af deres indkomst. Lønstigninger, reserver og overskud er ikke til forbrug – de er til opsparing og investering.

Eksempel: Hvis du øger din opsparing i stedet for at opgradere din livsstil, kan du gå tidligere på pension – og med højere levestandard.

5. Beskyt dine penge: Skat, gæld og risiko

Du bliver ikke rig, hvis du lader manglende skatteplanlægning, gæld og dårlige beslutninger undergrave dine gevinster.

Sørg for at have gode økonomiske vaner:

  1. Undgå altid forbrugsgæld – det ødelægger din opsparing, og du kommer til at betale dyre renter.
  2. Udnyt skattefordele som aldersopsparing og aktiesparekonto.
  3. Sørg for risikospredning i dine investeringer – gå ikke efter de hurtige gevinster.

6. Bliv ved – også når det går langsomt

Velstand kommer sjældent hurtigt. Men bliver du ved, selv når det går trægt, opnår du også resultater. Vær tålmodig. Vær vedholdende. Sæt mål, og justér dem undervejs.

De fleste overvurderer, hvad de kan spare op på kort sigt – og undervurderer, hvad de kan skabe af formue på lang sigt.

LÆS OGSÅ: "Aktien er nu øverst på min købsliste"

Vejen til velstand starter med én beslutning

At blive rig handler lige så meget om frihed som om penge: Frihed til at vælge, hvordan du bruger din tid. Frihed til at sige nej. Frihed til at hjælpe andre. Vejen til økonomisk rigdom er ikke let, men den er mulig – og den starter med én beslutning: At tage ansvar for din økonomi!

Læs den originale artikel fra Finanshuset Fredensborg.