• Foto: Shutterstock
  Foto: Shutterstock
05. marts 2021 kl. 15.19
Billigt efter Brexit: 10 "sikre" aktietips
Usikkerheden om udfaldet af Brexit-forhandlingerne har længe ligget som en dyne over det britiske aktiemarked. Storbritanniens farvel til EU er nu en kendsgerning, og britiske aktier er billige. Er det tid til at købe britiske aktier? Hvad er det egentlig briterne er gode til? Se listen over 10 aktieselskaber med solide forretningsmodeller nederst.
Af Flemming Østergaard, journalist, cand.merc

Artiklen bliver også bragt i Aktionæren 2, 2021.

 

I 1922 omfattede det britiske imperium knap en fjerdedel af Jordens landmasser og en femtedel af befolkningen. De seneste hundrede år er imperiet, hvor solen aldrig gik ned, skrumpet, og nye meningsmålinger fortæller nu, at et flertal af skotterne ønsker løsrivelse i en ny afstemning, og mange spår en forening af Irland og Nordirland i de kommende år.

 

De gæve briter har på papiret fået en større bevægelsesfrihed ved at forlade verdens største frihandelszone, men i samhandlen med EU er de nødt til at følge de samme regler og standarder som hidtil for at undgå ballade. Fremtiden byder på endeløse forhandlinger og tvister mellem UK og EU.

 

Læs også: "Disse aktier sidder på det nye guld"

 

Brexit-aftalen sender studerende ud af Erasmus-samarbejdet, og britisk arbejdskraft kan ikke bevæge sig frit rundt i EU. Varehandel mellem UK og EU kan stadig foregå uden kvoter eller afgifter - men i en mere bøvlet version. For tjenester opretholdes gensidig markedsadgang mellem EU og UK for de fleste servicesektorer, men britiske banker, forsikringsselskaber og andre tjenesteudbydere vil fremover typisk skulle etablere sig i EU og efterleve de forskellige nationale regler.

 

Finansielle tjenester udgør syv procent af det britiske BNP, så fraværet af en aftale på tjenesteområdet er alvorlig for briterne. I forvejen var flugten fra London i fuld gang. Siden afstemningen i 2016 er 7.500 finansjobs og aktiver for 1.200 milliarder britiske pund rykket til andre europæiske finanscentre.

 

Bliv medlem og se de 10 aktietips nu

 

Men man skal endnu afskrive ikke verdens – indtil videre - femtestørste økonomi. Storbritannien er nummer fire på Global Innovation Index, foran Frankrig og Tyskland i digitalisering, og landet har fire universiteter blandt de første ni på den globale rangliste. Med et globalt netværk, goodwill og samarbejdsrelationer i et omfang som ingen andre EU-nationer, vil det være forkert at afskrive briterne – og deres aktiemarked.

 

Britiske aktier halter efter

Britiske aktier har siden afstemningen i 2016 ikke klaret sig godt på afkast i sammenligning med andre større markeder. En væsentlig forklaring er sammensætningen af sektorer Energi, finans og materialer vejer tungt i det britiske marked, og netop de har leveret nogle af de ringeste afkast i det forgangne årti - både i Europa og globalt set.

 

Modsat USA fylder IT ikke meget i det britiske eliteindeks, FTSE 100, men briterne kan faktisk noget. Tech Nation udarbejder hvert år rapporter for den britiske regering, og her har tendensen i årevis været, at briterne er de suverænt bedste i Europa til at skabe såkaldte ”unicorns” eller enhjørninger, som er nye selskaber med en værdi over 1 milliard dollars. UK er ifølge Tech Nation Report 2020 nummer tre i verden med 77 tech-selskaber med en værdi på over 1 milliard dollars - kun overgået af USA og Kina.

Log ind

Bliv medlem

Bliv medlem nu og få adgang til hele www.shareholders.dk med det samme.

Start dit medlemskab nu
Example

 Tilmeld dig Aktionærens Nyhedsbrev

For medlemmer

For ikke-medlemmer

Læs Aktionæren

Medlemmer modtager Danmarks bedste magasin for aktieinvestorer, Aktionæren, 9 gange om året.

Læs magasinet her.

 

Aktionæren udkommer:

  

 • Aktionæren 3/2021
  Uge 16
 • Aktionæren 4/2021
  Uge 20
 • Aktionæren 5/2021
  Uge 25
 • Aktionæren 6/2021
  Uge 36
 • Aktionæren 7/2021
  Uge 40
 • Aktionæren 8/2021
  Uge 45
 • Aktionæren 9/2021
  Uge 50

 

 

Har du ikke modtaget det seneste nummer af Aktionæren?

Så udfyld denne formular

11 gode grunde til at være medlem

Læs om fordelene her
Investorviden: Se alle 10 afsnit af Aktionærerne, hvor vi går tæt på de private investorers rejse gennem et historisk Corona-forår.

InvestorOrdbogen er Dansk Aktionærforenings ordbog om aktier, obligationer, investering og meget mere.

 

Søg i InvestorOrdbogen her: