Investorviden

Aktiehandel med både følelser og logik

Billede
Aktieinvestering kan være et stærkt redskab til at realisere dine mål i livet, og jo bedre du kender dig selv, desto hurtigere når du dine mål. Det er en af de vigtige pointer i denne interessante og velskrevne bog.
Billede

Af
Inger Kehlet

formand, Dansk Aktionærforening

Jane Bækgaard er psykolog, mens Pernille Wahlgren har en baggrund som etnolog og kunsthistoriker. Herudover er de mor og datter. Sammen har de skrevet bogen ”Investér i livet”, der består af tre dele.

Første del handler om den livsfilosofi, der ligger bag forfatternes arbejde med aktiehandel. De to forfattere beskriver den psykologi, der ligger til grund for vore valg i livet — også når det handler om økonomi – og anviser, hvad der skal til for at leve enkelt og blive uafhængig økonomisk gennem aktiehandel.

Et af deres råd er også at anvende den følelsesmæssige side og intuitionen. Forfatterne hævder, at alle kan lære at investere og få succes med det, men man skal dog gøre sig klar på det psykiske plan — og det giver bogen retningslinjer til. For eksempel er behovsudsættelse og selvkontrol med hensyn til gældsættelse vigtigt. Også negativ selvkritik nævnes som en faldgrube, der kan blokere for succes med aktiehandel.

Anden del indeholder en konkret og enkel guide til at blive aktieinvestor, inklusive forklaringer på de mest almindelige ord og begreber BOG HJØRNET indenfor aktiehandel. Endelig fortæller Pernille Wahlgren om sine syv bedste aktieråd.

Kend dig selv

Tredje del indeholder en opfordring til læseren om at sætte sig ind i eget tankesæt, herunder både motivation og eventuelle blokeringer, når det gælder investering i aktier.

De to forfattere opfordrer til at reflektere over arbejdet med egen udvikling som aktieinvestor og giver eksempler på praktiske øvelser.

Bogen afsluttes med en gennemgang af redskaber til at fastholde nye måder at leve, tænke og investere på — og til at sikre sig en bedre tilværelse med større tilfredshed og livsglæde.

Forfatternes livsfilosofi, om at et enkelt liv giver større glæde og tilfredshed, underbygges af litteraturhenvisninger med omfattende forskning på det psykologiske område.

Både til nybegyndere og erfarne

En god og velskrevet bog for nybegyndere i aktiehandel, som alle – også erfarne aktiehandlere — ganske givet kan få stort udbytte af. Det kræver dog, at man er åben for at sætte sig ind i de psykologiske mekanismer, man påvirkes af — også når det vedrører ens egen økonomi.

Forfatterne virker velfunderede og troværdige i deres behandling af stoffet. Bogens styrke er, at de to forfattere har hver deres indgangsvinkel til at handle med aktier. Bogen kan læses fra ende til anden eller anvendes som opslagsværk — især for den nye investor.

Idealet om at blive fri i livet og økonomisk uafhængig ud fra livsfilosofien ”Lev og Tænk Enkelt” forekommer højt, men de to forfattere leverer en troværdig guide til at opnå dette mål. Bogen er særligt interessant, da den kobler psykologiske mekanismer sammen med aktiehandel, som ellers er et område, der traditionelt har været præget af logisk tænkning.

Budskabet om, at aktiehandel er for alle, er klart og tydeligt, men for nye investorer uden stor indsigt i psykologi er der mange nye begreber at forholde sig til. Bogen kan derfor for være lidt tung at komme igennem, og for nogle læsere kan det være en idé at høre bogen som lydbog, da sproget er let og flydende.

Jane Bækgaard & Pernille Wahlgren: Investér i livet: Køb aktier og bliv rig fri
Antal sider: 192
Forlag: People's Press
Udgivet: 2020
Pris: 209,95 kroner (plus forsendelse), www.saxo.com