Interview

'Jeg elsker det selskab. De betaler i øvrigt også et pænt udbytte'

Billede
”Selskabet har kæmpe potentiale på lang sigt, og jeg har svært ved at se, hvad der skal stoppe aktiekursen.” Aktiestrateg i Handelsbanken Michelle Nørgaard hiver gerne de store gloser frem, når hun taler om de aktier, hun tror på.
Billede

Af
Christian Kjær

Redaktør, ck@shareholders.dk

Hvorfor er det vigtigt at vide noget om aktier?
"Ud over fast ejendom er aktier en af de bedste måder, du kan tjene penge på. Hvis man over en årrække investerer i aktier, kan man opnå rigtigt gode afkast. Desuden skal man vide, at alle kan investere. Du behøver ikke have en kvart million kroner for at komme i gang."

Hvornår begyndte du at interessere dig for aktier?
"Det var tilbage i 9. klasse. Vi havde en uge, hvor vi skulle lære, hvordan aktiemarkedet fungerer. En lærer besluttede, at vi skulle lære om selskaberne og investere i aktier for fiktive penge. Vi lavede en portefølje med fem aktier, og da ugen var omme, skulle vi se, hvordan de havde klaret sig.
Det var vildt spændende, og jeg er konkurrencemenneske, så det lå godt til mig. Indlæring sker bedst via leg, så jeg anbefaler at lave den slags blandet undervisning, leg og konkurrence, i skolens ældre klasser."

Få aktietips hver uge - tilmeld dig aktionærforeningens nyhedsbrev

Hvad skal man vide, inden man investerer?
"At markedet kan stige og falde hele tiden, men det er ikke ensbetydende med, at du har tabt dine penge, når de er faldet. Udsving er naturlige, og de vil altid være der. Markedet går mest op, men det er ikke bare en stigende trend."

Ud over fast ejendom er aktier en af de bedste måder, du kan tjene penge på
Michelle Nørgaard, senioraktiestrateg i Handelsbanken

Hvilke nøgletal kigger du på?
"Jeg kigger altid på P/E (Price/earnings, red.). Tallet fortæller intet i sig selv, men jeg bruger det til at se, om aktien handler på høje eller lave niveauer i forhold til tidligere, og ikke mindst i forhold til konkurrenterne. Handler den på høje niveauer, kigger jeg på, om der er noget, der kan forsvare, at den er så høj. Har selskabet for eksempel erobret markedsandele, eller er der en forventning om, at selskabet vil få en høj vækst på grund af et nyt produkt? I øjeblikket er aktier dyrt prisfastsat. Derfor er det vigtigt, at virksomhederne kan blive ved med at øge indtjeningen, ellers kan aktierne ikke blive ved med at stige. Så kommer vi i bobleterritorie. Jeg undersøger også, hvor god virksomheden er til at tjene penge ved at se på overskudsgraden. Den er altafgørende, fordi den fortæller, hvor stor en del af selskabets omsætning, der bliver omsat til overskud. Det kan godt være, virksomheden kan sælge en masse ting, men hvis den ikke formår at tjene penge, når omkostninger til råvarer og lønninger er betalt, er det ligegyldigt."

Hvor vigtigt er det, at et selskab betaler udbytte?
"Udbyttet er du mere sikker på, det er mere håndgribeligt i modsætning til kursen, som svinger. Hvis et selskab historisk har betalt pæne og stabile udbytter, har jeg også en forventning om, at det kan fortsætte. Jeg køber derfor både ind i forventningen om, at de kan gøre det godt til gavn for kursen, og i forventningen om, at de løbende udbetaler en ekstra kuponrente. Udbytteprocenten er ikke fuldstændig afgørende for, om jeg investerer i selskabet, men et stabilt udbytte er en ekstra god ting. Hvis du skal eje et selskab længe, er det derfor en god ide at kigge efter, om de betaler et pænt udbytte."

Hvis du skal eje et selskab længe, er det derfor en god ide at kigge efter, om de betaler et pænt udbytte
Michelle Nørgaard, senioraktiestrateg i Handelsbanken

Hvordan vurderer du, hvor markedet skal hen?
"Vi kigger meget på PMI-tal (data for aktivitet i virksomhedernes indkøbsafdelinger, red.). PMI-tallene er fremadskuende og fortæller, om aktiviteten i økonomien er tiltagende eller aftagende. Hvis aktiviteten er stigende, skal samfundet bruge mere arbejdskraft. Hvis flere kommer i arbejde, bruger forbrugerne flere penge, efterspørgslen stiger, og så har vi dominoeffekten."

Hvad er din bedste investering?
”Det er Pandora. Den købte jeg i kurs 40 lige efter en voldsom nedjustering i 2011, man overhovedet ikke havde regnet med. Nedjusteringen sendte chokbølger gennem hele markedet. Aktien faldt omkring 60 procent den dag. Det er historisk stort for en aktie i det danske eliteindeks. Man troede, de skulle gå konkurs. Tre måneder forinden, havde selskabet været ude at berolige markedet med, at alt var i orden. Jeg var studentermedhjælper i Handelsbanken, og jeg kan stadig huske, hvordan analytikerne bare fløj op, da regnskabet kom. De havde aldrig oplevet noget lignende. Aktien har siden været i en endnu højere kurs, end den er nu, så i det lys skulle jeg have solgt den. Jeg har den dog stadig, og det er en af de aktier, der procentuelt har givet mig det højeste afkast."

Bliv medlem for kun 595;- årligt

Du får:

  • Vores digitale arkiv
  • 9 x Magasinet Aktionæren med post
  • Lokale arrangementer & events
  • Rabat på handel med aktier
  • Gratis hotline - kun for medlemmer
  • Rabat på kurser
  • Forbrugervejledning
  • Stærke medlemsrabatter
Læs mere Icon