Guides

5 råd i det stormfulde aktiemarked

Billede
InvestorOrdbogen
Netop nu har stormen ramt aktiemarkedet. Foreningens direktør giver fem råd.
Billede

Af
Mikael Bak

Direktør i Dansk Aktionærforening

Få aktietips hver uge - tilmeld dig nyhedsbrevet her

Det er ikke unormalt, at man i disse dage som privat investor åbner sin netbank og ser tab på 20-30 procent siden nytår.

Det gode råd om at sidde stille under en storm gælder også med aktier. Sådan næsten da.

Historien har nemlig vist, at det er en utrolig dårlig ide at træde ud af aktiemarkedet, når kurserne er presset i bund. Også selv om man ikke ved, hvornår bunden er nået. Det svarer til at forlade et stormramt hus uden at vide, om man kommer tilbage til det igen.

Til gengæld er der nok mange investorer, der kunne ønske sig, at man havde fået arrangeret flere sandsække og taget flere forholdsregler, inden stormen ramte. Der er dog stadig ting, man kan gøre også i stormfyldte tider på aktiemarkedet.

Her kommer fem råd, du kan overveje i det stormfulde aktiemarked:

  • Se porteføljen efter, og sørg for at du har en god spredning. Vi anbefaler normalt mindst 6-8 aktier og eller fonde.
  • Hvis du kun har tech-aktier, kan det være en idé at få suppleret med for eksempel pharma, logistik eller finans som modvægt.
  • Se på om der er nogle tab, som skal tages nu frem for at vente. Det vil sige, om du er inde i aktier, som har tabt værdi, men som stadig har en meget høj risiko (P/E). Her kan det være en god ide at skifte hest til mere ’sikre’ aktier, enten helt eller delvist, så du får taget fx 25 procent risiko ud af din portefølje.
  • Hvis du har midler i overskud, kan du overveje at købe op i forskellige fonde, og kigge væk et stykke tid til stormen har lagt sig. Det vil sige holde en pause, kig på dine børn eller venner, og glæd dig over at solen skinner (eller det gjorde den forleden). Og at du trods alt ikke er ramt af en storm, der totalt smadrer det hjem, du bor i.
  • Glæd dig over, at hvis du har været med på aktiemarkedet de sidste 3-5 år, har du højst sandsynligt lidt at tære på.  Husk også på, at aktiemarkedet stadig har potentiale på det lange sigt, 5-10 år. Så hold ud.

Bliv medlem af Dansk Aktionærforening og modtag magasinet Aktionæren 9 gange årligt