Investorviden

Radius som folkeaktie

Billede
DET MENER VI: Dansk Aktionærforenings direktør, Mikael Bak, har meldt sig på banen med et løsningsforslag i den aktuelle politiske strid om Ørsteds planlagte frasalg af Radius. Læs debatindlægget fra Børsen, fredag den 18. januar, her.
Billede

Af
Mikael Bak

Direktør i Dansk Aktionærforening

Danmark er i disse dage vidne til en værdipolitisk magtkamp på Christiansborg, der rækker langt ind på erhvervslivets banehalvdel. Skal staten lade de kapitalistiske interesser sejre og tillade salget af forsyningsselskabet Radius til højestbydende, eller skal der lyttes til oppositionens ønsker, om at bevare statskontrollen med el-forsyningen?

Fra Dansk Aktionærforenings side stiller vi gerne op med et kompromisforslag, som vi mener bør kunne tilgodese begge sider af folketingssalen. Vi foreslår en ny børsnotering af Radius, hvor man populært sagt lader folket, de almindelige private investorer, være medejer af selskabet i samspil med staten og udvalgte pensionskasser. Prisen skal sættes på markedsvilkår. På den ene side skal det være attraktivt for de private investorer at komme med ombord, og på den anden side skal det sikres, at Ørsteds ejere får en rimelig betaling. Med en børsnotering på Københavns Fondsbørs, vil man kunne bevare kontrollen og en væsentlig dansk ejerinteresse, og man vil samtidig kunne sikre en god markedsudvikling for selskabet. 

Vi ser Radius som en folkeaktie med langsigtede perspektiver, som alle danskere bør kunne investere i. Det kan blive en populær udbytte-aktie selv i urolige tider. Selskabet har en sund forretning og opererer i et stabilt kontrolleret marked, og Radius har som bekendt tidligere været børsnoteret frem til 2006 under navnet Nesa. En ny børsnotering vil give danskerne mulighed for igen at få del i overskuddet, der jo netop stammer fra de danske el-kunder. Så kære politikere, hvis I kan forhandle en fornuftig aftale på plads, så kan vi sammen skabe en ny børsnoteret virksomhed med et væsentligt dansk ejerskab. Det ville være en gevinst for forbrugerne og for den danske aktiekultur!

Debatindlægget er desuden bragt i Børsen, 18. januar 2019, Sektion 1 (1. Sektion), Side 2.