Analyser

”Ordretørke” – storbank sænker Vestas kursmål til 126

Billede
Billede

Af
Christian Kjær

Redaktør, ck@shareholders.dk

Det er gratis at tilmelde sig Dansk Aktionærforenings nyhedsbrev, hvor du får aktietips hver uge.

Der var aktivitet på sidste dag af andet kvartal i Vestas, - men det rakte ikke til at redde kvartalet for den danske vindkæmpe, mener analytikere.

”Der var aktivitet på sidste dagen, men langt fra nok,” slår aktiechef i Artha Kapitalforvaltning Lars Hytting fast og hentyder til den store ordre på 423 MW, der kom fra USA i sidste time.

Thorleif Jackson har 157.000 kr: Overvejer disse to danske aktier

I alt blev det til 1.802 MW i kvartalet.

”Og det er altså langt under forventningerne i markedet. Der mangler endnu de uannoncerede ordrer, men nogen fest bliver det ikke,” vurderer aktiechefen.

”I bedste fald kommer Vestas en spids over den 2 GW, nogenlunde samme som for 2022. Problemet er så, at 2022 var det tyndeste år i 5 år, så der er altså dømt ordretørke,” siger Lars Hytting.

Kvalitet koster, men betaler sig: Se listen med 14 kvalitetsaktier

Gode til at hæve priserne

Også senioraktiestrateg i Jyske Bank Michelle Nørgaard har de skeptiske briller på.

”Markedet har langt hen ad vejen afskrevet 2023, men Vestas er ikke ude af problemerne i 2024, da der fortsat ligger nogle dårlige projekter i ordrebøgerne ved udgangen af 2023. Samtidig lader ordrerne i USA vente på sig,” siger hun og uddyber:

”Vi forventer derfor først, at ordrerne for alvor begynder at rulle ind hen imod slutningen af året, hvilket stiller spørgsmålstegn ved aktivitetsniveauet i 2024.”

Hun vurderer derfor, at Vestas står overfor endnu et udfordrende år i 2023 med udsigt til et lavere aktivitetsniveau.

Læs også: Udpeger region med "særdeles billige aktier"

Samtidig forventes det inflationære pres fortsat at lægge låg på indtjeningsevnen, hvilket også er afspejlet i selskabets guidance, påpeger hun.

”Vestas har dog vist stor disciplin i forhold til at hæve priserne, hvilket lover godt for selskabets muligheder for at genetablere lønsomheden gående fremad. Vi ser også mulighed for en bedring i ordreindgangen i 2023, drevet af USA, hvor vi forventer, at ordrerne begynder at rulle ind i løbet af 2. halvår.”

Bekymringerne er derfor mindre på den lange bane.

”Den langsigtede væksthistorie er derfor intakt, understøttet af ambitiøse målsætninger fra en række af verdens førende lande og forlængelsen af skatterabatordningen i USA, der vil sætte ekstra skub i udbygningen af vindkraft,” siger Michelle Nørgaard.

Fastholder købsanbefaling

Hos Sydbank bevarer aktieanalysechef Jacob Pedersen sit positive syn på Vestas-aktien.

”Vi har store forventninger til det amerikanske marked i fremtiden, så det er egentlig ikke overraskende, at en stor ordre på 423 MW til USA i kvartalets sidste time ”redder” lidt af indtrykket for den samlede ordreindgang i 2. kvartal 2023,” siger Jacob Pedersen.

Selvom de seneste to kvartaler har været præget af et lavt antal ordrer –med en enkelt gigantordre i første kvartal 2023, venter han et skift i niveauet fremadrettet.

”Vi fornemmer stadig høj kundeaktivitet og vurderer, at der er et niveauskifte til betydeligt højere aktivitet under opbygning. Derfor er vi ikke rigtig bekymrede over et enkelt kvartal med svag ordreindgang som det netop overståede,” siger han og slår så fast:

”Vi fastholder Købs-anbefalingen på Vestas-aktien. Ordreindgangen i 2. kvartal er dæmpet trods ordrer på 905 MW i fredags. Vestas-aktien er langt fra billig på de aktuelle indtjeningsniveauer, men bedringen venter nu næsten lige om hjørnet.”

Den vurdering ser amerikanske JP Morgan ikke ud til at være enig i. Storbanken sænker her til morgen kursmålet på Vestas-aktien fra 156 til 126 kroner.

Herunder kan medlemmer se de seneste to udgaver af Dansk Aktionærforenings tv-format Aktietippet.

Bliv medlem for kun 795,- årligt

Du får:

Svarende til 66 kr./md.

Ubegrænset adgang - og meget mere.

 • Aktietips & artikler
 • Ugentlige nyhedsbreve
 • 9 magasiner af Aktionæren
 • Danmarks største rabatportal
 • Analyser
 • Aktie-TV & videoer 
 • Arrangementer & events
 • Masterclasses
 • Guides
 • Lokalforeningsnetværk
 • Investorredskaber
 • Digital uddannelse & kurser
 • Konkurrencer
 • InvestorSparring
 • Adgang til InvestorUgen
 • Støtter aktionærdemokratiet

Ingen binding, kan altid opsiges til udløb af kontingentperiode.

Du får også tilsendt seneste nummer af magasinet Aktionæren ved indmeldelse (værdi 79,95).

Medlemskabet fornyes årligt - priserne er inkl. moms.

Bliv medlem Icon