Analyser

Novo Nordisk: Større sikkerhed for afkastet

Billede
Billede

Af
Nils Thygesen

adm. direktør hos Thygesen Capital

Denne analyse blev bragt i Aktionæren 3, 2024.

Med en global markedsandel på mere end 30 procent er Novo Nordisk verdens ledende udvikler, producent og udbyder af diabetesmedicin. Medicin til behandling af fedme, som foreløbig udgør cirka 10 procent af omsætningen, er kommet til på det seneste og vil muligvis også blive godkendt til andre lidelser. Novo Nordisk indeholder desuden en division for biofarmaci og sjældne sygdomme, herunder blødersygdomme og væksthormoner, og dette område udgør cirka 10 procent af omsætningen.

Virksomhedens gældsætning er meget begrænset, og afkastet af den investerede kapital ligger stabilt omkring imponerende 70 procent årligt.

Det er gratis at tilmelde sig Dansk Aktionærforenings nyhedsbrev, hvor du får aktietips hver uge.

Hovedparten af konkurrencen må også de følgende år formodes at komme fra Eli Lilly, men markedets størrelse levner god plads til begge producenter. Der må dog over tid forventes et vist prispres, som også sygekasser og offentlige budgetter vil bidrage til. Selvom der vil være begrænsninger på kort og mellemlang sigt for, hvad private sygekasser og offentlige budgetter kan finansiere, må det lange sigte være, hvilke kolossale samfundsmæssige besparelser Novo Nordisks præparater vil give. Desuden ønsker mange selv at betale deres fedmemedicin.

Patentudløb de kommende år er foreløbig begrænset, men på længere sigt vil kopikonkurrence formentlig presse salget i navnlig udviklingslande, herunder Kina.

LÆS OGSÅ:
Forvalter om dansk aktieselskab: "Jeg tror ærlig talt, de løber tør for penge"

Aktien er højt prissat, så det er indtjeningsvæksten, der skal drive aktiekursen. Den er til gengæld også høj og lyder i øjeblikket på 20-30 procent om året. Det bliver ikke ved, og om fem år vil det nærmere ligge på 10-15 procent. Det er dog stadig betragtelige vækstrater, og høj salgsvækst vil fortsætte i mange år endnu.

Som investor i Novo Nordisk ved du i højere grad, hvad du investerer i, end i Eli Lilly, da selskabet hovedsageligt er eksponeret mod diabetes og fedme. Det giver en lavere risiko og en højere sikkerhed for afkastet. Trods høj prissætning er aktien i Novo Nordisk, målt på P/E, markant lavere prissat end Eli Lilly.

Børskode
NOVO B

ISIN
DK0062498333

www.
novonordisk.dk

Anbefaling
AFVENT KØB

Nils Thygesen ejer aktier i Novo Nordisk såvel privat som gennem Thygesen Capital A/S.

Abonner på vores Youtube-kanal her:

Ansvarsfraskrivelse: Artikler, analyser, klummer eller interviews mm. i Aktionæren og på shareholders.dk kan ikke erstatte individuel rådgivning. Undersøg og vurder altid selv de investeringer, du overvejer, ud fra din investeringsstrategi, risikovilje og tidshorisont. Synspunkter og anbefalinger svarer ikke nødvendigvis til Dansk Aktionærforenings holdninger. Dansk Aktionærforening og skribenterne kan ikke påtage sig ansvaret for eventuelle tab, som du måtte pådrage dig ved at følge anbefalinger i Aktionæren.