Analyser

5 aktier der kan få gavn af den næste AI-bølge

Billede
Investering i kunstig intelligens er noget alle taler om, og de helt store kursstigninger de seneste 18 måneder har da også ligget inden for denne kategori. Men hvad skal man gøre som investor nu, hvor de store aktier inden for kunstig intelligens er stukket af?
Billede

Af
Oskar Bernhardtsen

Investeringsstrateg, Saxo Bank

Som vist nedenfor, er NVIDIA og SuperMicroComputer de helt store vindere blandt de større virksomheder inden for kunstig intelligens med kursstigninger på henholdsvis 928 % og 802 % siden starten af 2023.

AMD der ligesom NVIDIA producerer grafikkort, er steget med 146 % og Microsoft, der er medejer af OpenAI, er oppe med 84 %.
Om det er ”for sent” som investor at ”hoppe på” bølgen inden for kunstig intelligens er umuligt at svare på, da ingen kender det fulde potentiale af virksomhederne og deres produkter i fremtiden.

Dog bør man som investor overveje, hvordan man kan positionere sin portefølje til at gavne af de næste mulige bølger inden for kunstig intelligens, hvor fremtidens vindere måske ligger gemt.

Der er selvfølgelig ingen nem måde, hvorpå man kan finde morgendagens vindere, men bliver kunstig intelligens i fremtiden en produktivitetsrevolution som industrialiseringen og internettet, vil der være flere undersektorer og virksomheder at se nærmere på som investor i de næste par år, ud over de umiddelbare ”AI aktier” som f.eks. NVIDIA, som så godt som alle investorer i dag kender.  
 
Kilde: Saxo Bank
 
Ser man på de nuværende vindere indenfor kunstig intelligens er NVIDIA den suveræne 1’er.

Som vist nedenfor er kursstigningen i NVIDIA aktien til dels retfærdiggjort af en eksplosiv udvikling i omsætningen og bundlinjen. Fra FY2023 (2022) til FY2024 (2023) steg omsætningen med over 100 %, og ser man på de første kvartaler i 2024 ser udviklingen ud til at fortsætte. Dog er omsætningen lige nu kun drevet af divisionen ”data center”.

Som vist i cirkeldiagrammet nedenfor, er andelen af omsætningen fra data center divisionen steget fra 36 % i Q1 2021 (FY22) til hele 87 % i Q1 2024 (FY25).

Der er derfor ingen tvivl om, at NVIDIA lige nu er blevet vinderen og ”kongen” af moderne datacenter, der er den første ”bølge” af kunstig intelligens.

Spørgsmålet er så nu, hvad bliver den næste AI-bølge, og hvem bliver vinderen af den?
 
Kilde: NVIDIA
 
NVIDIA selv har flere gange i deres investorslides nævnt 4 bølger inden for kunstig intelligens, som er vist nedenfor. Det er svært at sige, hvilken bølge vi er i lige nu, men vores bud er, at vi befinder os et sted imellem nummer 1 og 2, ”Cloud services” og ”Enterprise”.

Netop den eksplosive vækst inden for datacentrechips taler for, at vi er et godt stykke inde i bølge 1 og 2, og derfor bør man som investor muligvis se videre på bølge 3 der omhandler automatisering (Autonomous Machines) for at finde en virksomhed, der potentielt kan blive den næste store vinder inden for kunstig intelligens.
 
Kilde: NVIDIA

Hvem der så bliver ”vinderen” af ”bølge 3”, kan vi kun gætte på, men 5 virksomheder, der alle arbejder inden for automatisering, kunne om nogle år vise sig at være med i ”automatiseringsbølgen”.  

Det er vigtigt at understrege, at vi i Saxo Bank ikke laver købsanbefalinger på specifikke aktier, og derfor skal man som investor kun se på de 5 virksomheder nedenfor som inspiration til hvilken type virksomhed, der potentielt kunne gavne af større globale investeringer i automatisering. Husk derfor altid at lave din analyse selv og overveje din risiko nøje før du laver en investering.

De 5 virksomheder arbejder alle med automatisering på hver deres måde og i hver deres sektor. Autostore arbejder med automatisering inden for e-handel og logistik, ABB inden for industri, Tomra inden for genbrug og ressourceoptimering, Deere & Co inden for landbrug, og Intuitive Surgical inden for medtech og hospitalsvæsnet.

Autostore
Er en norsk virksomhed, der blandt andet leverer automatiske lagersystemer til e-handels- og logistikvirksomheder. Som vist på billedet nedenfor, er Autostores kerneprodukt en robot der automatisk kan samle diverse varer, og derved kan virksomheder styre deres lagerdrift og logistik med færre medarbejdere. Virksomheden blev børsnoteret i 2021, men aktien er siden da faldet med næsten 50 %. I øjeblikket er Autostore værdiansat til ca. 24 gange indtjening (2024 P/E på 24,1).
 


ABB
Er en svensk / schweizisk industrivirksomhed, der leverer en lang række produkter inden for industriel elektrificering og robotteknologi. Det vil med andre ord sige, at ABB leverer alt fra avancerede eltavler og industrimotorer til avancerede industrirobotter, som vist nedenfor, der skal være med til at automatisere og optimere traditionel industri. Aktien er de sidste 5 år oppe med ca. 175 %. I øjeblikket er ABB værdiansat til ca. 26 gange indtjening (2024 P/E på 26,6).
 


Tomra
Er en norsk virksomhed, som blandt andet leverer et produkt mange danskere allerede kender. Tomra er verdens største producent af pantautomater, som vi kender fra supermarkedet. Det lyder umiddelbart ikke som kunstig intelligens, men Tomra har brugt genkendelsesteknologien fra flaskeautomaterne til at producere nye maskiner, der også kan bruge til at optimere fødevareproduktion og minedrift samt skraldesortering, som er vist på billedet nedenfor. Aktiekursen er de sidste 5 år nogenlunde uændret, men steg meget frem til slut 2021, hvorefter kursen faldt tilbage til samme niveau som i 2019. I øjeblikket er Tomra værdiansat til ca. 38 gange indtjening (2024 P/E på 38,5).
 

Deere & Co
Er en amerikansk virksomhed, der primært leverer maskineri og traktorer til landbruget. Som Tomra, er Deere måske ikke en virksomhed man umiddelbart forbinder med kunstig intelligens, men i takt med, at man bliver nødt til at optimere og automatiserer det globale landbrug, er der behov for nye maskiner, der til dels kan operere automatisk. Her satser Deere & Co på produktudvikling, og de har allerede i dag lanceret flere selvkørende maskiner, som kan bruges i fremtidens landbrugs- og fødevarerevolution. Aktien er de sidste 5 år steget med ca. 150 %, og i øjeblikket er Deere & Co værdiansat til ca. 18 gange indtjening (2024 P/E på 18,3).

 
Intuitive surgical
Er en amerikansk virksomhed som blandt andet leverer robotudstyr til operationsstuer. Som vist på billedet nedenfor, er Intuitive surgical’s produkt, ”Da Vinci”, nok det mest ”science fiction” agtige produkt af de 5 virksomheder nævnt i denne artikel. Kort fortalt bruger læger virksomhedens udstyr til at lave mere præcise operationer, og i teorien kan denne teknologi også betyde, at man vil kunne operere på mennesker over afstande og uden lægen er fysisk til stede på operationsstuen. Aktien er de sidste 5 år steget med ca. 150 %, og i øjeblikket er Intuitive surgical værdiansat relativt højt til ca. 78 gange indtjening (2024 P/E på 78,6).

 
Største risici
Der er for alle 5 virksomheder ventet en relativ høj vækst i omsætningen i fremtiden. Derfor kan skuffelser på den fremtidige vækst sammenlignet med markedets nuværende forventning betyde store kursfald i de 5 virksomheders aktiekurser.

Desuden er der en risiko for, at kunstig intelligens generelt tager længere tid at implementere end, hvad markedet i dag forventer. Det kan betyde, at virksomheder der arbejder inden for robotteknologi og automatisering kan have lange udsigter før virksomhederne for alvor får gavn af udviklingen inden for kunstig intelligens.

Oskar Bernhardtsen ejer aktier i Tomra og Autostore.

Abonner på vores Youtube-kanal her:

Ansvarsfraskrivelse: Artikler, analyser, klummer eller interviews mm. i Aktionæren og på shareholders.dk kan ikke erstatte individuel rådgivning. Undersøg og vurder altid selv de investeringer, du overvejer, ud fra din investeringsstrategi, risikovilje og tidshorisont. Synspunkter og anbefalinger svarer ikke nødvendigvis til Dansk Aktionærforenings holdninger. Dansk Aktionærforening og skribenterne kan ikke påtage sig ansvaret for eventuelle tab, som du måtte pådrage dig ved at følge anbefalinger i Aktionæren.