Perspektiv

Uroligheder kan øge indtjening

Billede
Billede

Af
Per Hansen

Investeringsøkonom, Nordnet

Det er gratis at tilmelde sig Dansk Aktionærforenings nyhedsbrev, hvor du får aktietips hver uge.

A.P. Møller Mærsk er steget med 25 % efter geopolitiske spændinger. Det hele handler om geopolitik og hvor længe det varer.

  • Den seneste måned har været god ved APM investorerne
  • I forbindelse med 3. kvartalsregnskabet advarede Mærsk om, at 2024 ville blive udfordrende.
  • Der kommer flere skibe, men ikke mere tonnage at sejle med
  • Hvis skibe skal sejle syd om Afrika i stedet for gennem Det Røde og Hav og igennem Suez Kanalen giver det længere sejltid.
  • Det svarer til at reducere i udbuddet, fordi skibene er længere undervejs
  • Der bliver dog ikke flere varer, som skal flyttes
  • Den kortsigtede effekt har været markante ratestigninger
  • Hvis det er korrekt, at raterne er flerdoblet på ruterne fra Asien til Europa, er det forståeligt, at aktien stiger
  • Omkostningerne ved at sejle syd om Afrika på den længere rute bliver ekstremt overkompenseret ved så markante stigninger

Hvor længe varer de geopolitiske spændinger?
I en skriftlig udtalelse fra Det Hvide Hus, har amerikanerne advaret Houthierne om konsekvenserne af at forstyrre den frie sejlads i det Røde Hav. Det er en utvetydig advarsel om at USA vil reagere skarpt hvis angreb fortsætter. På kort sigt vil det øge spændingerne og i Mellemøsten holder man vejret med hensyn til hvad der videre kommer til at ske. Alt er muligt og kan ske, men en langstrakt spændt situation er trods alt mindre sandsynligt, simpelthen på grund af at USA kommunikerer så markant som de gør. Det er en art make or break.

2024 er ikke vendt på hovedet, men…
2024 er ikke vendt helt på hovedet for Maersk men på kort sigt vil urolighederne kunne øge indtjeningen markant fordi omkostningerne stiger noget i den periode, mens raterne stiger meget. 2024-2025 vil, når/hvis uroen igen dæmper sig fortsat være præget af lavere vækst, pres på den mængde som skal transporteres og flere skibe at sejle med. Alt andet lige taler det for, at de stigninger som investorerne har set mest har været den naturlige kortsigtede konsekvens af 1)geopolitik 2)”normal” udvikling i risikopræmien 3)at 2024 konsensus om et meget dårligt år ikke helt holder 4)aktieinvestorerne som løber på alle hele og halve chancer.