Perspektiv

Private investorer: Her er vores 5 danske aktiefavoritter

Billede
De private investorer peger især på 'det sikre kort', når de bliver spurgt til danske favoritaktier i 2022. En mere spekulativ aktie har også sneget sig med i top 5. Det viser Dansk Aktionærforenings store nytårsundersøgelse.
Billede

Af
Christian Kjær

Redaktør, ck@shareholders.dk

Novo Nordisk-aktien høster den største tillid fra de private investorer.

Det viser en ny undersøgelse foretaget af Dansk Aktionærforening, hvor hver respondent har peget på tre aktier, de tror mest på i 2022.

2.260 modtagere af aktionærforeningens nyhedsbrev har svaret på undersøgelsen, og 48 procent af dem peger på, at aktien i Novo Nordisk er blandt de tre danske aktier, der vil give det bedste afkast i 2022.

Få aktietips hver uge - bliv medlem her

”Novo Nordisk er det sikre kort. Der er stor sigtbarhed i selskabet. Vi ved, hvor de vil tjene penge om 5 og 10 år. Historisk har det også været en vinderaktie. Når du læser aviser, er der næsten kun positive historier om Novo Nordisk. Det er et selskab med lav risiko og højt afkast,” siger økonom og chefredaktør ved magasinet Aktionæren, Steen Bech Andersen, der derfor ikke er overrasket over, at Novo løber med sejren i tillidskonkurrencen fra de private investorer.

Mere spekulativ aktie på andenpladsen
Den næste aktie på listen over aktier, de private investorer tror mest på, er Bavarian Nordic. 39 procent af de private vurderer, at Bavarian er blandt de tre aktier, der vil stige mest i år.

”Bavarian er en mere spekulativ aktie, og der er mange, der tror på den. Vi så også i aktionærforeningens tv-program Aktie Grand Prix’et, at alle fire investeringseksperter kunne enes om at pege på Bavarian som en vinderaktie i 2022,” siger Steen Bech Andersen.

Transportaktier tager 3. og 4. pladsen
De næste aktier på listen er de to transportselskaber DSV og A.P. Møller – Mærsk, som henholdsvis 32 procent og 23 procent peger på.

”DSV og Mærsk rider på samme bølge med flaskehalse i transportsektoren. Der er mange investorer, der har haft gevinst på dem og som også holder fast i aktierne. Analytikerne er også enige om, at trenden med stor efterspørgsel efter transport og høje fragtrater fortsætter, og med undersøgelsens resultater tyder det på, at de private investorer er enige,” siger Steen Bech Andersen.

Læs også: Valueinvestor sidder tæt på salgsknappen i stor aktie

Han mindre om, at A.P. Møller - Mærsk har kurs mod danmarkshistoriens største overskud på mellem 110 og 120 milliarder kroner for 2021. Om de store forventninger bliver indfriet, får vi svar på 9. februar, når det store rederi aflægger årsregnskab.

Danske Bank i top 5
Også Danske Bank-aktien sniger sig ind i det fine selskab. 22 procent har Danske Bank med i deres top 3 over aktier, de tror mest på i år, og bankaktien snupper dermed en femteplads over aktier, de private tror på i år.

”Både i 2020, 2021 og nu også i 2022 har man sagt, at det bliver året, hvor vi omsider får afklaring på størrelsen på de bøder, de har udsigt til. Alle er enige om, at aktien er billig, og mange mener, kursen vender, når der kommer en afklaring på bødernes størrelse,” siger Steen Bech Andersen, der også noterer sig, at banksektoren generelt set har vind i sejlene.

”Bankerne nyder godt af det økonomiske opsving samt af højere renter, der kan give en højere rentemarginal,” siger han.

Smykker, øl og høreapparater tror vi mindst på
Den danske aktie, de private investorer tror mindst på i 2022, er Demant. Der er således kun 2 procent, der peger på høreapparatselskabet som den aktie, de tror mest på i år.

Læs også: 17 bud på kursraketter i 2022

Derefter følger Chr. Hansen med 3 procent, Pandora ligeledes med 3 procent og Carlsberg med 4 procent.

”Demant og Chr. Hansen flyver lidt under radaren. De få ikke samme omtale og har ikke samme positive historie, som flere af de mest populære,” siger chefredaktør Steen Bech Andersen.

Redaktør: Carlsberg er et stabilt selskab
Om Carlsberg siger han, at der ikke er udsigt til samme gode fortælling som i for eksempel Novo Nordisk, der har et stort middel mod fedme, eller Bavarian med sin coronavaccine. Eller som transportaktierne, der oplever et helt ekstremt positivt marked eller Danske Bank, hvor der ligger en positiv kurstrigger, når vi får kendskab til størrelsen på bøderne.

”Sådan en historie er der ikke i Carlsberg. De opfinder ikke et nyt marked eller et nyt produkt. Det er et stabilt selskab, der lægger lidt til hele tiden,” siger han.

Se hele undersøgelsen
Aktionærforeningens nytårsundersøgelse

Se også aktionærforeningens nytårskur, hvor ekspert udpeger årets potentielle 'bombe' på aktiemarkedet i 2022:

Erfaren eller begynder? Her finder du dit investeringskursus

Artikler, analyser eller interviews mm. i Aktionæren og på shareholders.dk kan ikke erstatte individuel rådgivning. Undersøg og vurder altid selv de investeringer, du overvejer, ud fra din investeringsstrategi, risikovilje og tidshorisont. Synspunkter og anbefalinger svarer ikke nødvendigvis til Dansk Aktionærforenings holdninger. Dansk Aktionærforening og skribenterne kan ikke påtage sig ansvaret for eventuelle tab, som du måtte pådrage dig ved at følge anbefalinger i Aktionæren.