Perspektiv

Paniksalg sjældent en god idé

Billede
Billede

Af
Mikael Bak

Direktør i Dansk Aktionærforening

Mange private investorer har i de seneste dage og uger oplevet markante kurstab. Det sker heldigvis oven på en længere årrække med kursgevinster, og det er nu, vi som investorer skal vise, at vi kan navigere i modgang og storm. Paniksalg er sjældent en god ide. Det betyder dog ikke, at man ikke skal tjekke, om der er balance i porteføljen af aktier, og om det er tid til at få købt eller solgt.

Er der kontanter på kontoen som ikke skal bruges de næste 3-5 år, kan det være værd at overveje, hvornår der skal investeres. For som bekendt følger der altid en optur efter en nedtur. Spørgsmålet er blot hvornår, og i hvilke brancher? Her handler det om at holde sig orienteret og inspireret og tænke langsigtet.

Bliv medlem og få magasinet Aktionæren

Men er det overhovedet tiden for at investere netop nu? Er der ikke vigtigere ting at tage sig til? Måske blot kigge væk og sidde helt stille til stormen er drevet over? Det handler i høj grad om temperament. Historien har vist, at mange pludselige kursfald efter invasioner som fx Viatnamkrigen og Golfkrigen blev fulgt op af større stigninger. Samtidig er det værd at huske på, at hvordan vi opfører os, og hvad vi investerer i kan gøre en forskel.

Hvis vi ser frem mod et totalt stop for import af gas fra Rusland, vil det nok gøre ondt på økonomien, men samtidig kan det give et comeback til for eksempel de vingeskudte grønne aktier som Ørsted og Vestas. Så midt i alle krigens uhyrligheder kan man skimte lys og håbe på, at restriktionerne kan vise sig på sigt være en vækstmotor for enkelte selskaber. Og her vil samfundet og investorerne kunne bakke op - også i svære tider

Få aktietips hver uge - tilmeld dig nyhedsbrevet her