Perspektiv

Nytårsønsker fra de danske investorer

Billede
Det vil glæde os at se regeringen til en nytårsfest, der kan skyde 2022 i gang med en række nye tiltrængte vækstinitiativer. Sådan lyder invitationen, som vi her sender på vegne af de mange tusinde danskere, der i de seneste år er begyndt at investere og tage hånd om deres egen opsparing. Og med til festen inviterer vi også de mange danskere, der endnu ikke er kommet i gang. Helt almindelige danskere – og i øvrigt en stor del af vælgerkorpset - som risikerer at blive holdt udenfor et væsentligt velfærdsløft.
Billede

Af
Mikael Bak

Direktør i Dansk Aktionærforening

Vi medbringer både sikkerhedsbriller og fyrværkeri til nytårsfesten. Og så håber vi på, at det bliver en aften uden fusere.

2021 sluttede desværre med lidt af en fuser, da vi så regeringens nye finanslov for 2022. En finanslov uden nye reelle vækstinitiativer og reformer der kan sikre virksomhederne arbejdskraft. Aftalen bød i stedet på en lang række velfærdsløfter, som sikkert nok kan løfte stemningen til nytårsfesten, men som ikke kan holde længe, hvis ikke erhvervslivet får arbejdskraft, så regningen kan betales.

Få aktietips hver uge - tilmeld dig nyhedsbrevet her

Året bød også på en anden fuser, da regeringen præsenterede sit nye reformudspil ”Danmark kan mere I” og endnu engang foreslog en stigning i aktieavanceskatten. Vi har som bekendt allerede den næsthøjeste aktiebeskatning blandt OECD-landene, og langt højere end både Norge, Sverige og Tyskland. Det hæmmer investeringslysten, rammer væksten og gør det sværere at skaffe vækstkapital.

Men tilbage til festen. For 2021 har heldigvis også budt på raketter, i form af en række opture for investorkulturen, som er værd at fejre.

Vi indledte 2021 med en sand folkefest af nye private investorer. Unge som gamle, kvinder som mænd. Nu er det pludselig blevet populært, at mødes over middagsbordet og tale om investering og aktier. Det er måske ikke det mest festlige at tale om under hele nytårsfesten, men lad os trods alt glæde os over, at det går den rigtige vej. Det betaler sig at tage stilling, også når det gælder økonomien. Og der er ikke bare penge i at fremme investorkulturen, der er helt sikkert også stemmer i det.

En af årets andre succeser var afholdelsen af InvestorUgen i midten af november 2021. For andet år i træk fik vi afholdt en hel temauge med fokus på investorkulturen i Uge 46. Det blev til mere end 30 timers online og fysiske events med analyser og debatter om alt fra diversitet, politik, udvikling af lægemidler, First Norths fremtid m.v. Og et af ugens store højdepunkter var afholdelsen af den første nordiske konference om ”Aktionærdemokrati” i samarbejde med CBS i København. Aktionærdemokrati er et begreb, som vi fra Dansk Aktionærforening har gjort til vores mærkesag. Det handler om, at aktive aktionærer sammen med virksomheder, medier og politikere kan skabe de bedste vækstvilkår for erhvervslivet og for Danmark.

Regeringen lod sidste år en lille bordbombe springe, da de stoppede den automatiske stigning i loftet fra aktiesparekontoen. Men det er ikke for sent at råde bod på. Nytårsforsættet for 2022 for de danske investorer er, at vi får hævet indbetalingsgrænsen for aktiesparekontoen til 200.000 kr., som oprindeligt var aftalen for 2022. Det vil helt sikkert kunne løfte interessen for langsigtet investering, og skabe håb for, at vi kan få lige så mange danskere i gang med at investere som hos vores svenske naboer.

For der er stadig flere svenskere end danskere, der investerer. Det viser en ny spørgeundersøgelse fra YouGov, som Dansk Aktionærforening har fået udarbejdet i samarbejde med Nordnet.

Miner, banker og robotter: Se 17 bud på kursraketter i 2022

Mindst er forskellen, når man kigger på de ældre (60+), og de unge, som også er kommet godt med. Det lover godt for fremtiden. Men vi mangler i Danmark stadig midter-segmentet. Blandt de 30- 39årige er der markant flere svenskere end danskere, der investerer.

Undersøgelsen viser også, at langt flere faglærte og ufaglærte svenskere investerer i forhold til den samme gruppe i Danmark. I Sverige har fagbevægelsen og Socialdemokratiet bakket op om investorkulturen i mange år, og sådan bør det også være i Danmark. På den måde kan vi sikre, at alle samfundsgrupper får del i det velstandsløft, der ligger i at spare op og tage hånd om sine egne penge.

Læs også: Valueinvestor udpeger sine 6 favoritaktier i 2022

Vi håber på, at regeringen og folketinget vil bakke op om nye tiltag, der kan bygge bro og ikke grave grøfter, når det handler om at skabe en stærkere investorkultur. Vi skal styrke oplysning og uddannelse om investering, vi skal sikre en stærkere aktiesparekonto, og sidst men ikke mindst skal vi arbejde for mere enkle og gennemskuelige skatteregler.

Fra Dansk Aktionærforening ønsker vi alle et godt nytår med ambitionen om, at vi sammen kan fortsætte væksten i den danske investorkultur i 2022.

Bliv medlem