
Direktør: "Investorer savner mere indflydelse i Danmark og EU"

Det er gratis at tilmelde sig Dansk Aktionærforenings nyhedsbrev, hvor du får aktieanalyser hver uge.
Medierne stod i kø med breaking news-bjælker, da aktierne i april fik gevaldige tæsk. De fleste husker, hvordan Donald Trump for åben skærm truede verden med toldkrig, og på få dage så vi fald på 20-30 pct. Der gik dog ikke engang tre måneder, før aktiemarkedet med et historisk comeback, nu igen er tilbage på niveauet fra før krisen.
Bag comebacket i april og maj måned stod blandt andet den såkaldte ”retail-army”. Den store hær af private investorer, som ikke kun er et amerikansk fænomen, men også er nået til Europa. Tidligere blev retail-investorerne betragtet som ubetydelige. Men sådan er det ikke i dag. Folkets investeringer har fået en stemme. Og vores håb er at den stemme nu også kan råbe de danske politikere op, og få indflydelse på det danske EU-formandskab og Europas fremtid.
Trusler mod investorernes indflydelse
Antallet af danskere der investerer, udgør i dag op mod halvanden million (tal fra Finans Danmark). Og midt i en global krisetid er det helt afgørende, at politikerne nu lytter til retail-hæren. Vi kan nemlig bidrage til både vækst og udvikling i et Europa og Danmark, der er under kritisk pres. Hvis vi får lov.
Vi har brug for et langt stærkere fundament for den danske og europæiske investorkultur, så vi ikke blot kan sikre større økonomisk robusthed hos den enkelte, men lige så vigtigt, også mere risikovillig kapital til innovation og udvikling i Europa. Desværre er der fortsat trusler, som i praksis forhindrer at de private danske investorer kan spille en afgørende rolle. Lad mig her nævne de tre største:
1. Politiske fordomme bremser investeringslysten
Øverst på listen står politiske fordomme, som fortsat dominerer den ene halvdel af det politiske landskab på Christiansborg. Fordomme om at investering kun er forbeholdt de rige, og at det er for kompliceret for almindelige mennesker, spænder i den grad ben for udviklingen. Vi har i Danmark fortsat en af verdens højeste aktieskatter, og samtidig har vi en pensionssektor, der åbent erkender, at deres ansvar ikke er at investere i danske virksomheder, men at skaffe det bedste afkast – uanset hvor disse investeringer geografisk placeres.
Hvorfor bakker vores samlingsregering ikke tydeligt op om den private risikovillige kapital, som vi ved kan gavne vigtige iværksættervirksomheder i Danmark? Det kan lade sig gøre at skabe et balanceret samfund, hvor kollektive pensionsopsparinger går hånd i hånd med en stærk privat opsparingskultur.
2. Finansiel dannelse skal bekæmpe ulighed
En anden udfordring er, at vi fortsat savner en koordineret indsats på tværs af generationer, køn og samfundsklasser, så vi kan sikre at alle får lige adgang til økonomiske dannelse. Det kræver en massiv indsats – både i folkeskoler og gymnasier – hvis alle børn og unge skal have et forsvarligt forhold til penge og opsparing.
Vi opfordrer derfor både politikerne og de større erhvervsdrivende fonde til mere aktivt at støtte den finansielle uddannelse i Danmark. Der findes mange gode initiativer allerede, inklusiv de unges eget initiativ, ”Ung Privatøkonomi”, hvor erfarne unge tager ud på gymnasier og underviser andre unge. Men finansieringen mangler desværre.
3. Krisen på børsmarkedet kræver akut handling
Det fortsatte fald i antallet af børsnoterede selskaber på fondsbørsen i København er ligeledes dybt bekymrende. Meget tyder på, at vi heller ikke i 2025 får en ny betydningsfuld børsnotering i Danmark. Tværtimod ser vi flere og flere selskaber, der forlader børsen.
Problemet er tæt forbundet med de omtalte politiske fordomme og dårlige rammevilkår. De dygtigste iværksættere søger mod udlandet og den risikovillige private kapital forsvinder. Der er behov for akut handling (ikke mindst for at redde teknologi- og forsvarsindustrien), hvis vi skal tage kampen op mod den massiv amerikanske dominans, der har skabt både afhængighed og utryghed i vores nærområde.
Derfor foreslår vi fra Dansk Aktionærforening tre konkrete initiativer, som bør iværksættes nu:
- En dansk børsmodningsfond, der aktivt kan støtte nye selskabers vej mod børsen.
- En stor offentlig/privat dansk vækstfond i milliardklassen, som meget mere risikovilligt kan bygge bro mellem iværksætterne og pensionskasser, og ikke mindst;
- En ensartet og lavere aktieskat, der kan øge incitamentet til flere private investeringer, og som kan vise vejen til en fælles ensartet europæisk aktie- og investeringskat.
Vi opfordrer den danske regering til at handle nu, og til at få skabt de nødvendige synlige forbedringer for den risikovillige kapital i Danmark. Og samtidig opfordrer vi det danske EU-formandskab at sikre, at også Europa får skabt en mere ambitiøs investorkultur, der kan sikre, at vi på lang sigt kan konkurrere mod USA og Kina, også når det gælder forsvar, teknologi og industriel udvikling.