Perspektiv

Har Lars Tvede hånden på kogepladen?

Billede
Billede

Af
Steen Bech Andersen

Journalist og redaktør på Aktionæren

Blandt de investorer og fonde, der er hårdt ramt af nedsmeltningen på det russiske aktiemarked, er Lars Tvedes hedgefond, Atlas Global Macro, der i maj 2021 hentede 1,5 milliarder kroner fra 1.100 investorer.

Ambitionen var et afkast på 15-30 procent årligt, men sådan er det ikke gået – i hvert fald ikke på kort sigt.

Umiddelbart før den russiske invasion af Ukraine øgede fonden sit sats på russiske aktier fra 10 til 15 procent af porteføljen. Ideen bag positionen og flere af fondens andre positioner var at eksponere sig mod et langsigtet opsving for råvarerelaterede aktier. Denne idé kan vise sig at være god nok på langt sigt, men på kort sigt har  fondens investeringer i Rusland udslettet 25 procent af formuen i kraft af gearingen.

Investeringer går op og ned, og risikoen i en hedgefond er større end i traditionel investeringsforening.

Hvad der imidlertid for alvor ophidser investorerne er, at der er opstået usikkerhed om størrelsen af Lars Tvedes egen investering i fonden. Flere investorer har den opfattelse, at finansmanden selv havde investeret 200 millioner kroner i fonden.

Lars Tvede hævder, at det blot var et mål for, hvor meget han ville investere, når og hvis han fik frigjort midler fra andre investeringer, og at han i dag har investeret ”varierende beløb”.

Så har han vist heller ikke sagt for meget.