Perspektiv

Efter styrtdyk i aktiehandel: Giv os bedre vilkår

Billede

Aktiehandlen er styrtdykket med 87 procent i årets første fem måneder sammenlignet med samme periode sidste år. Det viser tal fra VP Securities, der registrerer alle danske aktiehandler.

En udvikling, direktør i Dansk Aktionærforening Mikael Bak ikke er meget overrasket over.

”Når man ser på de mange ekstraordinære begivenheder, som har ramt markedet, og samtidig tænker på, at vi kom fra et marked på speed i 2021, så er det måske i virkeligheden ikke så overraskende. For de erfarne investorer kan det vise sig at være klogt at holde sig i ro.”, lyder det fra Mikael Bak, der dog peger på en bekymring:

”Det vigtigste er ikke, om vi har mange eller få handler, men at vi ikke mister de mange nye private investorer, som vi fik på markedet i 2020 og 2021. Forhåbentligt holder de fleste fast, og begynder at investere med igen, når stormen er løjet af,” siger Mikael Bak.

Direktør: Skab nye reformer
I forlængelse af de nye tal understreger han, at det for den enkelte investor langt fra handler om at handle meget. Tværtimod.

”Det drejer sig ikke om at handle meget, men om at handle rigtigt”, siger han

Bliv medlem af Dansk Aktionærforening og få magasinet Aktionæren 9 gange årligt

Han mener desuden, at de danske politikere bør bruge den igangværende krise og investeringstørke til at få skabt nye reformer.

”Både coronakrisen og krigen i Ukraine har vist, at de danske politikere er i stand til at lægge ideologierne på hylden og samle sig om vigtige reformer. Vi håber på, at dette mod og sammenhold kan vise sig, også når det gælder reformer der skal sikre den økonomiske fremtid.”

En mere visionær aktiesparekonto
Aktionærforeningen vil gennem sit politiske netværk forsøge at inspirere politikerne til at få taget hul på en længe ventet vækstreform, der også skal sikre, at flere private penge spares op gennem langsigtede investeringer.

”Det er oplagt, at vi ikke kan fortsætte med middelmådige kompromiser, når det gælder dansk økonomis fremtid og ikke mindst alle de investeringer, som politikerne ønsker til den grønne omstilling. Lad os få gjort det enkelt og attraktivt at spare op med vækstinvesteringer, og på den måde ikke bare sikre at antallet af handler igen stiger, men endnu vigtigere, at de mange nye investorer forbliver aktive på markedet,” siger Mikael Bak.

Han peger på, at det mest effektive redskab til at sikre flere private investeringer vil være en mere visionær aktiesparekonto efter svensk forbillede, og samtidig en forenklet og lavere aktieskat.

Bliv medlem af Dansk Aktionærforening og få magasinet Aktionæren 9 gange årligt