Perspektiv

Det er ikke nemt - til gengæld er det dyrt

Billede
Billede

Af
Mikael Bak

Direktør i Dansk Aktionærforening

Det er gratis at tilmelde sig Dansk Aktionærforenings nyhedsbrev, hvor du får aktietips hver uge.

Forestil dig, at du går ind i et supermarked for at købe almindelige basisvarer som mel eller sukker. Det er måske ikke det, som du bruger mest af i dagligdagen, men fra tid til anden, skal der købes ind. Når du kommer ind i supermarkedet, kan du imidlertid ikke finde hverken mel eller sukker nogle steder. Du må spørge et par gange, og du ender med at blive sendt ud på lageret for at hente det. På vej op til kassen finder du så ud af, at du oven i købet også skal betale væsentligt mere for varen, end den pris, som andre betaler. Fordi du er privat kunde. Det er den samme oplevelse, som mange private investorer har, når de i disse måneder forsøger at købe danske obligationer i deres bank.  

Den frie og effektive konkurrence for handel med obligationer er nemlig ikke slået igennem endnu, og noget tyder på, at bankerne ikke har den store interesse i, at det sker. Kursspændet mellem købs- og salgspriserne er alt for store, og taberne er de almindelige private kunder. Det svarer til at veksle valuta i lufthavnen, hvor man på forhånd ved, at man går der fra meget fattigere, selv om man har penge med i hånden. Fra Dansk Aktionærforening opfordrer vi bankerne og myndighederne til at komme på banen, så vi får både lettere og billigere adgang til at handle obligationer i 2024.  

Og apropos 2024. I årets første udgave af Aktionæren kan du glæde dig til at læse om en perlerække af mindre og mellemstore danske aktieselskaber, som vil kæmpe for at vinde både markedsandele og kursstigninger i 2024. Du får også en økonomisk analyse af året, der kommer, og som altid masser af indspil både med lynanalyser, aktiebarometeret, master class og aktuelle historier fra aktiemarkedet.

God læselyst.