Perspektiv

Derfor er danske aktier hårdere ramt

Billede
Vær forsigtig lige nu, lyder rådet til private investorer fra chefstrateg. Vi er tæt på toppen for den amerikanske inflation, tilføjer han.
Billede

Af
Christian Kjær

Redaktør, ck@shareholders.dk

Det danske C25-indeks har været betydeligt hårdere ramt end gennemsnittet af europæiske aktier. Ikke blot i denne måned, men også for året som helhed.

Her sætter chefstrateg i Danske Bank Frank Øland ord på den negative udvikling.

”De kraftige kursfald på aktiemarkederne skyldes de stigende renter og en voksende bekymring for, at den høje inflation og de høje renter rammer den økonomiske vækst og virksomhedernes indtjeningsmuligheder,” siger han.

Renten på 10-årige amerikanske statsobligationer nåede den 5. maj over 3 procent.

”Og det var en form for psykologisk grænse, der udløste de største aktiekursfald på én dag siden 2020. I stigende grad er der tale om en egentlig recessionsfrygt,” siger han.

Få aktietips hver uge - tilmeld dig nyhedsbrevet her

Dansk aktiemarked er et vækstmarked
Når det danske aktiemarked er ramt endnu hårdere end de europæiske aktier, skyldes det ifølge chefstrategen, at det danske aktiemarked som helhed betragtes som et vækstmarked med en stor andel af vækstaktier.

”Og de stigende renter giver især salgspres på vækstaktier. Det har vi også set i USA, hvor det vækstorienterede Nasdaq-indeks i år er faldet meget mere end Dow Jones-indekset,” siger han og uddyber:

”Forklaringen er, at vækstaktier har en stor del af deres forventede indtjening langt ude i fremtiden, og her rammer de højere renter ekstra hårdt, fordi højere renter reducerer den såkaldte nutidsværdi af fremtidig indtjening. I et marked med stigende renter har danske aktier det derfor generelt svært."

Foruden bekymringen om renter, inflation og vækst er nedturen i høj grad også stemningsdrevet, mener han.

Jysk forvalter: Disse tre aktier tror vi på

Ikke så bange for at gå glip af optur
”Støtten til aktiemarkedet er i nogen grad forsvundet i øjeblikket. Der er færre investorer, der har travlt med at ’buy the dip’, lige så snart markedet falder, og frygten for at gå glip af en efterfølgende optur er ikke længere noget, der for alvor driver nye penge ind i aktiemarkedet,” siger han og fortsætter:

”Samtidig kan nedturen forstærkes af investorer, der kapitulerer efter en periode med kursfald, samt af stop-loss-handler, hvor investorer automatisk sælger ud, fordi de har nået en given grænse for deres tab. Endelig er de institutionelle investorer afventende i øjeblikket,” siger Frank Øland.
Nye inflationsdata fra USA midt i sidste uge viste, at inflationen muligvis har toppet.

”Men samtidig er der en række tegn på, at den høje inflation er ved at bide sig fast,” pointerer chefstrategen.

Læs også: Udbytte kan sikre dig i urolige tider

I maj steg priserne 0,6 procent i forhold til måneden før.

”I Danske Bank forventer vi, at vi er tæt på toppen for amerikansk inflation. Det betyder også, at vi måske snart har set peaket i, hvor aggressiv retorikken vil være fra den amerikanske centralbank i forhold til stramninger af pengepolitikken, herunder renteforhøjelser. Derfor er det heller ikke vores forventning, at renterne skal stige så meget mere, og det burde kunne hjælpe lidt på markedsstemningen."

'Vær forsigtig'
Chefstrategen råder private investorer til at forsigtighed.

”Vi anbefaler en lidt forsigtig tilgang til aktiemarkedet i øjeblikket. Vi har anbefalet en neutral vægt i aktier siden starten af december efter i flere år at have anbefalet en overvægt. Vi fastholder indtil videre denne anbefaling, da vi fortsat ser en række risici, herunder den stigende recessionsfrygt,” siger Frank Øland.

Han understreger vigtigheden af at have en god spredning i porteføljen.

”Og det er vigtigt ikke at ligge med en alt for stor andel af vækstaktier, ikke mindst inden for tech. Husk også, at der nu igen er mulighed for at få et fornuftigt renteafkast fra obligationer og dertil kursgevinster, hvis renterne falder tilbage. Men modsat selvfølgelig kurstab, hvis renterne stiger yderligere,” siger chefstrategen.

Strateg: Denne type aktie foretrækker jeg nu

Artikler, analyser, klummer eller interviews mm. i Aktionæren og på shareholders.dk kan ikke erstatte individuel rådgivning. Undersøg og vurder altid selv de investeringer, du overvejer, ud fra din investeringsstrategi, risikovilje og tidshorisont. Synspunkter og anbefalinger svarer ikke nødvendigvis til Dansk Aktionærforenings holdninger. Dansk Aktionærforening og skribenterne kan ikke påtage sig ansvaret for eventuelle tab, som du måtte pådrage dig ved at følge anbefalinger i Aktionæren.