Nyhed

Mister kæmpebeløb på aktier

Billede
Største månedlige fald i danskernes samlede aktieformue i mindst 22 år.
Billede

Af
Christian Kjær

Redaktør, ck@shareholders.dk

Der blev skåret hele 57 milliarder kroner af de danske husholdningers egne aktiebeholdninger i september.

Det viser tal fra Danmarks Nationalbank.

Det er den største nedgang i 22 år. Faldet kommer ovenpå en august, som også bød på et markant fald på 36 milliarder kroner.

”Det handler virkelig om at have is i maven og bevare roen og overblikket. For at investere, og i særdeleshed i aktier, er en langsigtet investering, som både kan og vil falde og stige undervejs. Særligt ved store udsving må man minde sig selv om sin oprindelige investeringsstrategi og holde fast,” siger privatøkonom i Arbejdernes Landsbank Brian Friis Helmer.

Læs også: Disse tre danske aktier vil klare sig bedst

De to måneders negative udvikling betyder, at aktieformuerne lige præcis holder sig over 500 milliarder kroner, og nu lyder på i alt 501 milliarder kroner.

Statistikken ser alene på VP-registrerede værdipapirer, og en stor del af beholdningen af udenlandske værdipapirer indgår derfor ikke i opgørelsen.

Udviklingen skete på baggrund af en et fald i det toneangivende danske aktieindeks C25, som i september bragede ned med 13 procent. En del af det tabte bliver dog formentlig indhentet igen, når vi får tal for oktober, hvor C25 steg.

Faldet i aktieformuerne i september var målt i kroner det største månedlige fald i statistikkens historie. Det hører dog med til historien, at aktieformuerne er steget ganske betragteligt de seneste år

Med tallene fra Nationalbanken bød syv ud af årets første ni måneder på tab for danskernes aktieformuer.

Over hele året blev der til og med september barberet 141 milliarder kroner af aktiebeholdningerne.

”Når det er sagt, skal man også huske på, at udgangspunktet fra starten af året var højt, da aktiemarkederne bød på massiv fremgang i både 2019, 2020 og 2021," siger Brian Friis Helmer.

I løbet af de tre år blev der samlet set lagt 325 milliarder kroner til aktieformuerne.

Se også: Disse to danske aktier vil klare sig dårligst