Nyhed

Højeste europæiske inflation i 10 år

Billede
Inflationen i eurozonen er på det højeste niveau længe. Makroøkonom giver sit bud på, hvad det betyder for pengepolitikken i Den Europæiske Centralbank, og hvornår ECB tidligst hæver renten.
Billede

Af
Christian Kjær

Redaktør, ck@shareholders.dk

De europæiske forbrugerpriser steg med 3 procent i august i forhold til august 2020. Den europæiske inflation er dermed langt over Den Europæiske Centralbanks (ECBs) målsætning på to procent og på det højeste niveau siden 2011.

Samtidig skyder kerneinflationen (ekskl. energi og fødevarer, red.) i vejret med 1,6 procent i forhold til samme måned året før.

Inflationen drives dog op af en række midlertidige forhold, der er relateret til pandemien, pointerer makroanalytiker hos Sydbank, Mathias Dollerup Sproegel.

Derfor varsler dagens inflationstal ikke snarlige pengepolitiske stramninger fra ECB, mener han.

”Vi vurderer, at de midlertidige effekter vil hænge ved i fem til seks måneder. Derefter venter vi, at kerneinflationen vil glide ned omkring én procent igen. Det er milevidt fra ECB’s målsætning, og derfor er der bestemt ikke udsigt til pengepolitiske stramninger i eurozonen,” skriver han i en kommentar til de nye inflationstal.

Fem år til ECB hæver renten
Han peger desuden på, at investorerne ser ud til at være enige.

”Det er en overbevisning, som investorerne deler. Investorerne vurderer, at der skal gå omkring fem år, før ECB hæver renten med 10 basispunkter,” skriver Mathias Dollerup Sproegel.

Storbank efter 'utrolige' afkast: Bliv på investeringstoget

Inflationen i eurozonen er blandt andet presset op af en stigende oliepris. Derudover sænkede Tyskland momsen i andet halvår af 2020.

”Derfor bliver inflationen presset relativt kraftigt op af denne midlertidige effekt. Derudover betød coronapandemien, at sommerudsalget af tøj i flere europæiske lande sidste år blev udskudt. Det presser inflationen op i år, men også det er en effekt, som ECB vil se gennem fingrene med,” skriver han.

Billede

”Underliggende er det vores klare vurdering, at inflationspresset i eurozonen er forholdsvist moderat. I USA har vi set, at den buldrende fremgang på arbejdsmarkedet har presset lønningerne op, hvilket er med til at øge det underliggende inflationspres. I Europa er de sydeuropæiske økonomier stadig hårdt ramt af coronakrisen,” skriver han og uddyber:

”Derfor ser vi ikke det samme opadgående pres på lønningerne i eurozonen. Det ses ved, at serviceinflationen i eurozonen er meget beskeden. Serviceinflationen afhænger især af lønudviklingen. Derimod er det inflationen på varer, der lige nu presser inflationen op."