Nyhed

Danskernes aktieformuer brager op

Remote video URL
Aktieformuerne tog et ordentligt spring opad i december. Det betyder, at 2023 blev afsluttet på imponerende vis, da også november bød på massiv fremgang.
Billede

Af
Christian Kjær

Redaktør, ck@shareholders.dk

Det er gratis at tilmelde sig Dansk Aktionærforenings nyhedsbrev, hvor du får aktietips hver uge.

Aktieformuerne bølgede frem og tilbage i løbet af 2023, men i sidste ende voksede danskernes aktieformuer med hele 50 milliarder kroner. Det viser nye tal fra Danmarks Nationalbank.

Alene i december steg aktieformuerne med 22 milliarder kroner, så den samlede formue sprang op på 638 milliarder kroner ved udgangen af 2023.

Læs også:
Thorleif Jacksons afkast runder 3.100 procent: Smider dansk aktie ud af porteføljen

Det betyder, at en gennemsnitsdansker – fra spæd til olding - havde for 107.054 kroner i aktier ved udgangen af 2023. Til sammenligning lød det tal på 99.187 kroner ved udgangen af 2022. Aktieformuerne er dermed steget 7.867 kroner i gennemsnit i løbet af 2023.

”Fremgangen i aktieformuerne kan især tilskrives et flot år for det danske C25-indeks. Samlet for 2023 voksede C25-indekset med mere end 7 procent. 2023 står i stærk kontrast til 2022, hvor aktieformuerne fik tæv og faldt med 58 milliarder kroner,” skriver privatøkonom i Arbejdernes Landsbank Brian Friis Helmer.

Statistikken ser alene på VP-registrerede værdipapirer, og en stor del af beholdningen af udenlandske værdipapirer indgår derfor ikke.

Læs også:
Investeringschef om C25-aktie: "Det er knald eller fald"

Privatøkonomen bemærker, at de seneste par år har budt på mærkbare udsving på de finansielle markeder.

”Det bør fungere som en vigtig reminder om, at investering i både aktier og obligationer skal behandles som en langsigtet investering. Det går både op og ned undervejs, og man skal have is i maven, bevare roen, og minde sig selv om sin oprindelige investeringsstrategi og holde fast i den,” skriver han.

Se også dansk Aktionærforenings aktielandskamp mellem Danmark og Sverige, der bliver afgjort i november 2024:

Remote video URL

Abonner på vores Youtube-kanal her:

Ansvarsfraskrivelse: Artikler, analyser, klummer eller interviews mm. i Aktionæren og på shareholders.dk kan ikke erstatte individuel rådgivning. Undersøg og vurder altid selv de investeringer, du overvejer, ud fra din investeringsstrategi, risikovilje og tidshorisont. Synspunkter og anbefalinger svarer ikke nødvendigvis til Dansk Aktionærforenings holdninger. Dansk Aktionærforening og skribenterne kan ikke påtage sig ansvaret for eventuelle tab, som du måtte pådrage dig ved at følge anbefalinger i Aktionæren.