Markedskommentar

Kommentar: Evergrande styrter sammen

Billede
Problemerne i den kinesiske ejendomsgigant Evergrande vender tilbage, vurderer CEO i Kina-fond. Alligevel benyttede han de urolige dage til at købe op i to kinesiske aktier.
Billede

Af
Peter Lundgreen

CEO, Lundgreen’s Capital

I denne uge drog nervøse investorer umiddelbart et lettelsens suk, da China Evergrande kunne annoncere en aftale om en rentebetaling i det indenlandske kinesiske lånemarked, men selskabets problemer vender tilbage.

Min vurdering af situationen med China Evergrande i Kina er, at det ikke er, eller bliver, en sammenlignelig situation med nedgangen af Lehman Brothers under den globale finanskrise. Den amerikanske investeringsbank var trods alt en bank, men lukningen af banken blev også et symbol på den uendelige nedgang dengang, for godt 10 år siden.

For dem der husker det, så var en pæn del af aktiverne i balancen hos Lehman Brothers desuden svært omsættelige.

China Evergrande er ejendomsudvikler, og dermed er der en høj gearing, og ganske rigtigt, højere end anbefalingen fra myndighederne. Gearingen gør virksomheden mere usikker i stormvejr, men China Evergrande udgør ikke nogen systemisk risiko. Aktiverne er væsentligt mere omsættelige, end f.eks. dengang hos Lehman Brothers, fordi aktiverne i China Evergrande er rene ejendomsprojekter.

Få aktietips hver uge - tilmeld dig nyhedsbrev her

En gigant skal foldes sammen
Zoomer man ind på selve ejendomssektoren i Kina, så er min vurdering, at selv ikke inden for sektoren har China Evergrande så dominant en position, at et kollaps kan udløse en dominoeffekt i ejendomsmarkedet. Faktisk repræsenterer China Evergrande efter min information kun 4 pct. af Kinas ejendomsmarked.

Relativeringen til Lehman Brothers er ikke for at komme med et retro-indslag midt i det hele, men for at give en fornemmelse af China Evergrandes størrelse i forhold til Kinas økonomi. Selskabets gæld på over 300 mia. dollars er mildest talt blevet verdensberømt, og det er et stort tal. I dansk regning svarer det til 1.900 mia. kr. og sammenlignet med Danmarks bnp på 2.330 mia. kr. så er gælden stor, men i Kina er den stadig overskuelig.

Bliv medlem for kun 595;- årligt

Du får:

  • Vores digitale arkiv
  • 9 x Magasinet Aktionæren med post
  • Lokale arrangementer & events
  • Rabat på handel med aktier
  • Gratis hotline - kun for medlemmer
  • Rabat på kurser
  • Forbrugervejledning
  • Stærke medlemsrabatter
Læs mere Icon