Markedskommentar

Investorer ryster i bukserne efter hårde toner

Billede
Der er kø ved udgangen og store udsalg på både obligations- og aktiemarkedet. Det skyldes hårde toner fra den amerikanske centralbank, vurderer cheføkonom.
Billede

Af
Christian Kjær

Redaktør, ck@shareholders.dk

I går aftes offentliggjorde Fed referatet fra rentemødet i december. På det møde besluttede Fed-direktørerne, at fremrykke datoen for, hvornår de ikke længere vil trykke nye penge og købe obligationer for dem.

Samtidig skruede de op for forventningerne til antallet af renteforhøjelser i 2022 og årene herefter. Det var derfor ikke overraskende for investorerne, at det var pengepolitiske opstramninger, som var i centrum af diskussionerne hos Fed-direktørerne. Alligevel har referatet givet anledning til store udsving på markederne og svedige håndflader hos investorerne.

”Det overraskede nemlig investorerne, at Fed-direktørerne taler om at begynde at nedbringe balancen allerede kort tid efter man stopper med at købe obligationer,” skriver chefanalytiker Søren Kristensen i en kommentar torsdag eftermiddag.

Få aktietips hver uge - tilmeld dig nyhedsbrevet her

Fed ønsker allerede at nedbringe balancen i marts, og det var noget af en bombe for investorerne, som ifølge cheføkonomen nok nærmere havde regnet med, at det tidligst ville ske i 2023.

Rent praktisk vil det sige, at man går fra at trykke nye penge til at destruere eksisterende penge. Man trækker altså penge ud af økonomien.

”Den manøvre vil hive investorerne ind af risikokurven og fungerer derfor direkte modsat af obligationsopkøbene, som har givet stor medvind til nærmest alle aktiver. Derfor ryster investorerne lidt i bukserne ved udsigten til, at det kan blive en realitet allerede i år. Det har over store dele af verden sendt renterne op og aktiekurserne ned. I vores optik fordi diskussionen viser, at direktørerne i Fed også begynder at blive nervøse over det nuværende niveau af inflation,” skriver Søren Kristensen og uddyber:

”Vi tolker klart den seneste udvikling i retning af, at nogle af Fed-direktørerne er bange for at reagere for sent og først for alvor stramme pengepolitikken, når inflationen er kommet ud af kontrol. Hvis den fløj af Fed-direktørerne får vind i sejlene, så kan der hurtigt komme kraftige opstramninger af pengepolitikken. Historien viser, at det kan give strid modvind til de finansielle markeder, men altså også til økonomien. Faktisk er det ofte pengepolitiske stramninger, som i sidste ende tager livet af økonomiske opsving,” skriver cheføkonomen.

Læs også: Valueinvestor udpeger seks favoritter til 2022

Derfor er det også med god grund, at investorerne reagerer nervøst, når Fed igen og igen skruer op for ambitionerne om at stramme pengepolitikken, mener han.

Også hos Sydbank forventer man, at Fed i år for alvor vil sætte gang i den proces og hæve renten tre gange.

”Vi tvivler dog på, at man allerede i år vil begynde at trække penge ud af økonomien. Meget tyder på, at inflationen er ved at toppe,” skriver Søren Kristensen.

Læs også: Private investorer kan tåle større udsving

Han peger på, at underindekset for priser i ISM-indekset tidligere på ugen faldt kraftigt og fredag er det Sydbanks forventning, at lønstigningstakten i den officielle jobrapport falder tilbage.

”Det vil nok berolige nogle Fed-direktører og investorer, fordi det ikke indikerer, at inflationen er ved at løbe løbsk. Udviklingen over det sidste døgn er dog et mønstereksempel på hvilken linedans, Fed skal ud på, for at stramme pengepolitikken. Og selvom det kan se skræmmende ud som investor, skal man altså også huske, at det sker på baggrund af en brølstærk udvikling i økonomien.”

Det kan dog også blive for meget af det gode og lige nu frygter nogle Fed-direktører altså, at det går lidt for stærkt.

”Lidt ligesom i eventyret om Guldlok, hvor grøden også kan blive for varm,” slutter cheføkonom i Sydbank Søren Kristensen.

Erfaren investor eller begynder? Her finder du dit investeringskursus