Investorviden

Warren Buffett mister grebet - eller gør han?

Billede
Verdens mest beundrede investor har benyttet forårets aktieuro til at at ændre i sin portefølje af børsnoterede aktier, men ikke på den måde, man skulle tro.
Billede

Af
Steen Bech Andersen

Journalist og redaktør på Aktionæren

Et af Warren Buffetts kendteste citater er: ”Vær grådig, når andre er frygtsomme, og vær frygtsom, når andre er grådige.” Denne tankegang bragte han med stor succes i anvendelse under finanskrisen, hvor han blandt andet kom Goldman Sachs til undsætning og tjente styrtende på investeringen.

Det er derfor så meget desto mere overraskende, at den snu investor ikke blot har siddet på hænderne i marts og april, men at han faktisk har solgt ud. Ganske vist drejer det sig om salg af aktier i fire luftfartsselskaber (United, American, Southwest and Delta Airlines), det vil sige en branche, hvor fremtidsudsigterne ser ganske anderledes ud, end de gjorde for blot få måneder siden.

Warren Buffetts investeringsselskab, Berkshire Hathaway, tabte i 1. kvartal svimlende 50 mia. dollars (346 mia.kr.), men sidder på en endnu mere svimlende krigskasse, som efter aktiesalgene beløber sig til 137 mia. dollars (948 mia.kr.), så det er ikke fordi der mangler penge til opkøb.

Aktiekursen halter efter markedet

Berkshire-aktien har klaret sig dårligt de seneste år, hvilket investorerne til en vis grad har tolereret, fordi Berkshire har ry for at klare sig godt i faldende markeder, og investorerne derfor kan leve med en smule underperformance i stigende markeder.

Under børsnedturen i marts og april har Berkshire-aktien imidlertid også haltet efter markedet, og kursen er nu på det laveste niveau i forhold til S&P 500 i de seneste fem år (fremhævet i den grå firkant i figuren).

Billede

Sidste gang, Berkshire-aktien ramte et femårs lavpunkt relativt til S&P 500, var da dotcom-boblen for alvor tog fart sidst i 1999 / først i 2000 (markeret med røde prikker i figuren). Berkshires aktiekurs blev dengang halveret inden for et år, men vendte hurtigt tilbage det tidligere niveau, på trods af at dotcom-boblen bristede og resten af markedet faldt sammen.

To mulige udfald – og begge vil være historiske

Der er dem, der mener, at Warren Buffett har mistet grebet – han bliver trods alt 90 til august – og de undrer sig over, at han ikke har udnyttet panikken i marts til at købe op.

Andre peger på, at det historisk set har været en dårlig ide at investere modsat Warren Buffett. Hvis forløbet omkring dotcom-boblen gentager sig, og markedet kommer endnu længere ned, vil Warren Buffett i hvert fald have cementeret sit ry som aktieguru i en klasse for sig selv.