Investorviden

Strateg: Tech vil gøre comeback

Billede
Selvom investorernes favoritaktier under coronakrisen – de store teknologiaktier - har måttet vige pladsen for de cykliske sektorer, skal du ikke afskrive tech-selskaberne, vurderer storbank.
Billede

Af
Christian Kjær

Redaktør, ck@shareholders.dk

De store teknologiselskaber vil spille en rolle i den næste sektorrotation på aktiemarkedet. Det vurderer Nordeas analytikere.

”Man gør klogt i ikke at afskrive teknologi-aktierne, som vi forventer vil gøre comeback i den del af vækstcyklen, vi er på vej ind i,” skriver seniorstrateg i Nordea Simon Kristiansen i en kommentar til aktiemarkedet.

Mens investorerne har klaret sig godt ved at være roteret over i cykliske aktier i årets første måneder, vil det ifølge Nordea være en forkert beslutning at holde sig på afstand af de store teknologiselskaber.

”Man begår en fejl, hvis man afskriver teknologiaktierne, der ellers har haft et svært 2021. Ser vi bort fra virksomhederne af lavere kvalitet, kan de store teknologiaktiers forventede fald fra tinderne være stærkt overdrevet,” skriver han.

Cyklisk overvægt
Nordea har fortsat overvægt af cykliske sektorer som råvarer, finans og industri, og er således enige med mange andre professionelle investorer i, at det er her, det største potentiale ligger.

”Men vores overvægt er ikke på bekostning af tech. Faktisk har vi en overvægt af amerikanske aktier, så den vej igennem er vi mere eksponeret overfor teknologiaktier end ellers,” skriver han.

Ifølge storbanken vil de cykliske aktier toppe i denne tidlige fase af konjunkturopgangen, og det vil ske, før stimulanserne, PMI-tallene, indtjeningen og forbrugerefterspørgslen topper.

Defensive sektorer og large-cap bliver efterspurgt
Herefter vil der komme en sektorrotation i mellemfasen af konjunkturopgangen, hvor mere defensive sektorer og large-caps igen bliver efterspurgt, vurderer Nordea.

”Og her vil de store teknologivirksomheder have en rolle at spille. Den periode nærmer sig, og vi må nok antage, at vi ikke længere vil se den samme overperformance i small caps og cykliske sektorer som hidtil, og at techs fald fra tinderne bliver midlertidigt,” skriver Simon Kristiansen.

IT og teknologi vil drive global økonomi
Når det er sagt, kan tech-aktierne dog komme under pres på den korte bane.

”Højere realrenter vil presse teknologi-aktier i de kommende seks måneder, og det vil begrænse afkastudviklingen på kort sigt. Men man skal ikke undervurdere at investeringer i IT og teknologi skal drive den globale økonomi fremadrettet, og det skaber en unik appel for tech på mellem og lang sigt,” skriver han og uddyber:

”Når de værste rentestigninger er overstået, og de globale makro- og indtjeningstal begynder at flade ud vil vækstsektorer igen være øverst på investorernes ønskeliste, og her er tech en oplagt kandidat. Investorer gør klogt i ikke helt at droppe teknologiaktier. De store virksomheder med stærke markedspositioner og en stabil indtjening vil hurtigt blive mere attraktive, og skifter man som investor til en stor undervægt, risikerer man at gå glip af deres comeback.”

Nordeas analytiker-team har herunder samlet de faktorer, der gør, at de mener, teknologiaktier er interessante igen senere i konjunkturcyklen:

  • IT sektoren, som huser mange teknologiaktier, formår stadig at overraske analytikerne positivt med positive regnskaber som kan være med til at holde hånden under værdisætningen.
  • Virksomhederne vil i stigende grad begynde at reklamere igen og køre kampagner fx for rejser. Dele af teknologisegmentet genererer en stor andel af deres indtjening via reklamer, fx på hjemmesider.
  • Aktietilbagekøb kommer til at være et stigende tema i 2021 og frem. De virksomheder som har købt deres egne aktier stiger mere end det generelle marked. Over de sidste tre måneder, og historisk set, er det særlig teknologivirksomheder der benytter sig af tilbagekøb. Over de sidste 3 måneder har tech stået for rundt regnet tre fjerdedele af samlede tilbagekøb blandt S&P 500.
  • Investorerne har ud over cykliske aktier også gået efter defensive aktier. De store technologi aktier har et vist defensivt komponent, der vil gøre dem attraktive igen senere i cyklen. Et af argumenterne for at købe techaktier er nemlig en relativ forudsigelig og stabil indtjening lang tid ud i fremtiden – det er også derfor, de bliver ramt hårdere af stigende renter, da denne fremtidige indtjening skal tilbagediskonteres ”hårdere”. Denne slags aktier kaldes vækstaktier, og de står modsat den mere cykliske valuefaktor (eksempelvis Energi og Finans).
  • På minus siden står tech overfor potentiel politisk modvind, både i Europa og USA. Det var en af årsagerne til at vi i slutningen af oktober 2020 nedjusterede vores IT aktieovervægt til neutral. Den slags dårlige nyheder kan skabe et frasalg i tech. Men den politiske kamp bliver svær for Biden at få gennem kongressen, og selv hvis han gør kan det efterfølgende juridiske slagsmål trække i langdrag.
  • Teknologiaktier er steget meget de seneste 16 måneder. Selvom investorerne reducerer deres allokering, skal det derfor også ses i et perspektiv af, at man ønsker at rebalancere, så tech ikke passivt vokser sig for stor i porteføljen.