Investorviden

Sådan kommer du igennem din første børskrise

Billede
Er du ny på aktiemarkedet og har du ikke tidligere oplevet en nedsmeltning på børsen? Forstår du ikke helt eksperternes råd om ”is i maven”? Så er her et par ideer til at komme gennem den svære tid.
Billede

Af
Steen Bech Andersen

Journalist og redaktør på Aktionæren

Hvis du er startet med at investere i aktier inden for de seneste ti år har du haft vinden i ryggen langt det meste af tiden. Der har været nogle bump undervejs, blandt andet coronakrisen, men alligevel intet i forhold til finanskrisen i 2008. Du er muligvis endda blevet modigere med tiden, du har købt flere aktier og sidder i dag med en stor andel af din formue placeret i aktier. Pludselig sker der noget uventet, og du bliver ramt hårdere, end du havde forestillet dig muligt.

Størrelsen betyder noget

Du kan ikke gøre så meget ved størrelsen af din aktieportefølje, når først nedturen er indtruffet. Du kan naturligvis tage nogle tab ved at sælge nogle af dine aktier, men erfaringen viser, at markedet kommer op igen. Til gengæld ved ingen, hvornår det sker og timing af køb og salg er en svær disciplin, så du risikerer at blive efterladt på perronen, når aktietoget kommer op i omdrejninger igen.

Hvis du har fundet ud af, at størrelsen af din aktieportefølje ikke gør noget godt for din nattesøvn, og hvis du til og med har gevinst på dine aktier, så kan du overveje at tage nogle af gevinsterne. Men husk igen, at der også er en risiko ved at stå uden for markedet

Og glem ikke hvor din smertegrænse er, så du ikke ender med for mange aktier, næste gang markedet tager et stort dyk.

Skal du købe aktier nu?

Hvis du ikke skal sælge, skal du så købe? Mange aktier er blevet billige og ser fristende ud, men tænk over to ting, inden du køber. For det første er der ofte er der en grund til, at kursen er faldet.

Det gælder for eksempel mange vækstaktier, der for få måneder siden handlede til astronomiske nøgletal, også selv om de kun tjener lidt – eller slet intet. Vurderingen af den fremtidige indtjening er en anden, når renten er højere. 

Kort sagt: Forsøg aldrig at gribe en faldende kniv.

Den anden ting at tænke over er – endnu engang – at timing er svær. Selv om der kan være overreaktioner i nogle aktier og gode købsmuligheder, så skal du ikke regne med, at du kan ramme bunden. Hvis du har været fornuftig og holdt en del af din formue i kontanter, så pas på dem og køb kun langsomt op. Så har du mulighed for at få din gennemsnitlige anskaffelsespris ned, hvis markedet falder mere.

Hvis du har gjort dit hjemmearbejde og noteret ned, hvorfor du i sin tid købte en aktie, så tjek at forudsætningerne stadig holder. Og overvej om der findes mere interessante alternativer, så du ikke ender med en for stor position i enkelte aktier. Det kunne jo være, at du tog fejl.

Lav en tryktest af din portefølje

Det første du skal gøre er, at glemme alt om hvilken kurs, du har købt til. Spørg dig selv om du ville købe aktien til dagens kurs. Alt for mange investorer er tilbøjelige til at holde alt fast i tabsgivende aktier i alt for lang tid i håbet om, at kursen i det mindste stiger op til anskaffelseskursen, så investeringen går i nul.

Hvis dine investeringer er langsigtede, som for eksempel i en pensionsordning, så skal du overveje om virksomheden også eksisterer om fem eller ti år, og om den tjener penge til den tid.

Det er et godt gæt, at fødevarevirksomheder og medicinalfirmaer også findes om ti år, og at de sælger den samme type produkter til den samme type kunder. Tørstige mennesker vil fortsat drikke øl, og sukkersygepatienter vil også have brug for insulin til den tid. Det er til gengæld mere tvivlsomt, om vi bruger de samme apps om ti år.

En anden måde at se på det, er at overveje om dine aktier passer ind i megatrends som grøn omstilling, digitalisering, stigende velstand i Asien osv.