Investorviden

Dow Jones ryster posen

Billede
Apples aktiesplit mandag den 31. august har konsekvenser for andre end Apples aktionærer. Aktionærer i hele seks andre virksomheder bliver påvirket. Det hænger sammen med at Apple indgår i det ikoniske indeks, Dow Jones Industrial Average (DJIA), og at Standard & Poor’s, der står bag indekset, har meddelt, at de vil bruge Apples aktiesplit som anledning til at skifte tre af de 30 aktier i indekset ud.
Billede

Af
Steen Bech Andersen

Journalist og redaktør på Aktionæren

Vi har tidligere skrevet om, hvorfor DJIA er verdens ringeste indeks (klik her for at se artikel), og denne sag illustrerer på glimrende vis flere af svaghederne. Den største svaghed er, at indekset er vægtet på basis af aktiekurserne, ikke på basis af børsværdien.


Kursen – ikke børsværdien – bestemmer vægten

Apple indgår i dag med den største vægt i indekset – ikke, som man kunne tro, på grund af sin høje markedsværdi, men i kraft af sin høje kurs. Når aktien splittes i fire, falder aktiekursen tilsvarende (fra cirka 500 til cirka 125), og Apples vægt i indekset falder dermed fra omkring 11 procent til lige under tre procent, eller fra førstepladsen til 17.pladsen.

Pladsen som tungeste aktie i DJIA overtages af sundhedsforsikringsselskabet UnitedHealth Group med en aktiekurs på 312 dollars (27/8/2020).


Også sektorvægten er et problem

En anden svaghed er ubalancen mellem sektorer i indekset, der hverken afspejler de enkelte sektorers vægt på børsen eller i økonomien som helhed. Folkene bag indekset er dog opmærksomme på dette og forsøger at kompensere.

Når Apples vægt reduceres, sker der også en reduktion af vægten af IT- og teknologiselskaber. Standard & Poor’s har derfor besluttet at inkludere softwarevirksomheden Salesforce.com og industrikonglomeratet Honeywell, der henter en ikke ubetydelig andel af sin omsætning fra software.

Den tredje nye aktie i DJIA er biotek-virksomheden, Amgen, der i kraft af sin høje aktiekurs (253 dollars per 27/8/2020) spurter direkte ind som tredjetungeste aktie i indekset.


Farvel til ExxonMobil

De tre aktier, der forlader indekset, er Raytheon, som producerer militært udstyr, medicinalfirmaet Pfizer og olieselskabet ExxonMobil.

Især ExxonMobils exit er interessant. Aktien er det ældste medlem af den eksklusive klub på 30 DJIA-aktier, og så sent som i 2011 var Exxon verdens største virksomhed målt på børsværdi, men investorernes appetit på energiaktier har været stærkt faldende. I stedet har teknologiaktier som Apple drevet markedet.


Vil de passive fonde presse kursen?

Kursstigningerne i Apple har medvirket til at løfte DJIA, men alene på grund af aktiesplittet vil det ikke fortsætte i samme omfang fremover. Og det er ikke kun de enkelte aktier, der påvirker udviklingen i indekset – påvirkningen går også den modsatte vej. Ændringen af indeksets sammensætning vil betyde, at passive fonde, der skygger DJIA skal sælge ud – ikke bare af de tre aktier, der forlader indekset, men også af Apple, hvis vægt reduceres.

De kommende uger vil vise om det salgspres vil trykke kursen nedad, eller om større efterspørgsel efter Apples aktier på grund den lavere kurs vil være tilstrækkeligt til tværtimod at løfte aktien.