Investorviden

Derfor skal du ikke lytte til din svoger

Billede
Måske kender du fornemmelsen: Du hører om en aktie, der er steget helt vildt og tænker: ”Hvorfor kom jeg ikke med på den? Hvorfor er det de andre, der tager gevinsterne hjem?”
Billede

Af
Mikael Bak

Direktør i Dansk Aktionærforening

Vi kender alle følelsen af, at det er svært at leve op til de analytikere og eksperter, som vi møder i medierne. De ved besked. Eller gør de? Nej, de lever af at mene og vide noget, men de har ikke den endelige besked om fremtiden.

Måske har du også en god ven eller veninde, der praler lidt af de seneste gevinster på aktiemarkedet? Det lyder så enkelt, og du tænker: ”Øv, bare det var mig”. Men du hører sjældent om tabene. Vi bliver alle sammen konstant bombarderet med succeshistorierne. Det er menneskeligt. Men fortvivl ikke, for der er en vej igennem. Din vej.

Se Mikael Baks nye blog hos Nordnet
 

Din vej: Indefra og ud

Inden for mental sundhed er der et princip, der hedder ”indefra og ud”. Basalt set går det ud på, at din mentale sundhed bliver styrket, hvis du er i stand til at flytte dit fokus ind i dig selv og derfra opleve verden. Det står i modsætning til at leve ”udefra og ind”, hvor du hele tiden lader dig påvirke af omverdenen og alle de gode råd og meninger, du bliver mødt af. Princippet ”indefra og ud” kan du med fordel også bruge som privat investor. Det handler om, at du skal finde din egen balance og ikke lade dig påvirke.

Din trivsel og din langsigtede succes som privat investor afhænger af, om du kan tro på dig selv, blive klogere, lytte og træffe de valg, der passer til dig. Det handler ultimativt om selv at tage ansvar. Når du hører vennerne tale om de lette gevinster, og at ”det var oplagt”, så bør du altid sige til dig selv, og måske også til dem, at intet er sikkert. Du skal hente din inspiration og viden ”udenfor” dig selv og for eksempel tage nogle uvildige kurser i at investere. Warren Buffets bedste investeringsråd lyder at læse og studere selskaberne.

Når du så har hentet din viden, har du mulighed for at holde balance. I medgang og modgang. Du beslutter selv, om dine penge skal investeres gennem fonde og passive placeringer for eksempel ETF’ere, om du vil være en aktiv eller passiv investor, og hvor ofte du vil tjekke dine kurser. Det er dit valg.

Uanset hvad så husk ikke at lade dig lokke af din svoger, der sidder til julefrokosten og fortæller om de 300 procent, som han har scoret på kun tre måneder, eller at Tesla er steget virkelig meget, og derfor skal du til at komme med. Slap af, og hvil i dig selv med dine egne investeringer. Det gør dig til et rigere menneske på lang sigt – både mentalt og økonomisk.

Tre konkrete råd:

Hvordan omsætter du så ”indefra og ud” til praksis? Personligt har jeg tre ting, som jeg forsøger at styre efter, og som jeg kan anbefale for at få den indre styring på plads.

1. Lav din egen strategi
Når man har investeret aktivt i mange år, så ved man, at det er vigtigt at have nogle faste principper, som man følger. Jo stærkere forankret man er med sine principper, jo nemmere er det at styre beslutningerne og få ro i maven. Ofte er principperne ikke nedfældet på papir, men det er faktisk det bedste råd, jeg kan give dig som direktør for de private danske investorers interesseorganisation: Få dig en aktiestrategi – din egen strategi.

I Dansk Aktionærforening tilbyder vi uddannelsesforløb, hvor den enkelte deltager selv er med til at udarbejde sin strategi. Vi kalder det ”InvestorAkademiet”. Her mødes du fire gange enten online eller fysisk med din lærer og andre i lignende situation, og så bliver du guidet igennem de beslutninger, der skal træffes. En anden vej kan være at læse sig til viden om, hvad en strategi normalt skal indeholde, og hvad du bør tage stilling til. Er du nysgerrig kan du læse mere på vores hjemmeside. Og husk, selvom du ikke får nedskrevet din strategi, så er det jo bedre end ingenting, hvis du har nogle faste principper, som du følger. Dit indre kompas baseret på dine erfaringer, din viden og din risikovillighed.

2. Hold dig opdateret
Selvom det kan være svært at nå, så anbefaler jeg, at du vælger få udvalgte informationskilder, som du fast læser eller lytter til. Så ved du lidt om, hvad der sker på markederne, og hvilke tendenser eksperterne ser derude. Det lyder banalt, men i praksis kan faste holdepunkter hjælpe med at guide dine beslutninger. Personligt kan jeg lide at lytte til Børsens morgenbriefing. Det er en podcast, der på fem minutter hver morgen giver mig de vigtigste finansnyheder. Ud over de traditionelle finansmedier findes der også masser af information hos bankerne og handelsplatformene som for eksempel her hos Nordnet. Dertil sætter rigtig mange af vores medlemmer i Dansk Aktionærforening pris på det uafhængige overblik, som de får ni gange om året med magasinet ”Aktionæren”. Her er der både analyser, aktietips og ikke mindst uddannelse at hente.

3. Kig på dine børn, eller gå en tur i skoven
Når du så har gjort dig umage med at få lavet en strategi og opbygget din viden, så handler det om, at du husker at koble fra og give dig selv en pause. Hold dig orienteret, men lad vær’ med at tro, at du skal tjekke kurserne hver anden time og handle ofte. Som privat investor skal vi ikke lade os forlede til at tro, at aktier og investering er en fuldtidsbeskæftigelse. Afkast er mange ting, og når først handlerne er gjort, og strategien er lavet, så er det tid til at få koblet fra. Kig på dine børn, din kæreste eller gå en tur i skoven. På den måde kan du blive mindet om, at selvom træerne visner på denne tid af året, så blomstrer det hele igen til foråret. Sådan er det også med aktiemarkedet og investeringerne i modgang og medgang.